TOP
Sílvia Tur durant una intervenció al Parlament.

El Govern “estudiarà” la reactivació de la diàlisi a Formentera

La diputada per Formentera al Parlament balear, Sílvia Tur, ha dirigit una pregunta oral aquest matí en el ple de la cambra autonòmica a la consellera de Salut, Patrícia Gómez, per saber si “el Govern té previst restablir el servei d’hemodiàlisi a l’Hospital de Formentera, perquè els tres pacients que actualment estan viatjant tres vegades per setmana a Eivissa per rebre aquest tractament ho puguin fer des de ca seva” i puguin evitar els perjudicis i risc per la seva salut que suposen aquests trasllats.
Tur feia referència així a la demanda per restaurar el servei d’hemodiàlisi a Formentera, que ha recollit unes 3.000 signatures de suport i que ha set secundada per una proposta aprovada pel ple del Consell de Formentera del passat setembre.

Adequar els espais i contractar un especialista en nefrologia
La consellera ha respost afirmant que “estem estudiant com poder millorar el servei que es dóna als tres pacients que fan hemodiàlisi” de Formentera. La titular de Salut ha assenyalat que “per posar en marxa el servei, necessitem un nefròleg” i sobre la dificultat de contractar nous professionals sanitaris, ha afegit: “No és fàcil trobar determinades especialitats mèdiques”. A més, Gómez ha indicat que l’Hospital de Formentera “no té els estàndards de qualitat per poder donar aquest servei en aquests moments”, mentre que a Can Misses sí que existeix la infraestructura necessària, no només per atendre aquest tractament sinó per donar resposta en cas que hi hagi una complicació.

Sílvia Tur: “Què pensarien si dia sí, dia no, haguessin de desplaçar-se a Menorca?”
La representant de la coalició de GxF, PSOE i EU ha recordat que quan començà a funcionar l’Hospital de Formentera, l’any 2007, es prestava el servei d’hemodiàlisi que es desmantellà l’any 2009, quan l’únic pacient que havia emprat aquest recurs ja no el necessitava. Tur ha plantejat: “Si aquell Govern va muntar un servei d’hemodiàlisi per un pacient durant dos anys, què no ha de fer quan en són tres? i ha afegit que aquests tres malalts “a més, tenen entre 60 i 80 anys”. En aquest moment, Tur s’ha dirigit a l’hemicicle per preguntar: “Què pensarien si dia sí, dia no, haguessin de desplaçar-se a Menorca per rebre tractament d’hemodiàlisi?”.

Tur anuncia una esmena al pressupost 2021
Per tot això Sílvia Tur ha conclòs: “Es necessita tornar a posar l’equipament a l’hospital, això té un cost i durà un temps, però és viable, i després es requereix contractar un nefròleg addicional als tres de Can Misses, que no tenen cap obligació de desplaçar-se a Formentera”. Sobre aquesta qüestió, la diputada ha indicat: “Si depenem del servei d’Eivissa, i cap dels especialistes es vol desplaçar a Formentera, no haurem avançat res”.
La parlamentària de Formentera ha avançat que en el cas que el pressupost de la conselleria de Salut no prevegi per a l’any 2021 la instal·lació d’aquest equipament per a l’Hospital de Formentera i la contractació d’un nefròleg adscrit a aquest centre hospitalari, presentarà una esmena que reculli aquestes demandes.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES