TOP
L’acte s’ha fet al cementiri municipal de Sant Antoni Abat de Cartagena. CAIB

El Govern lliura a Cartagena les restes de Francisco Solano Vera, víctima des Campament, als seus familiars

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern, Jesús Jurado, i el director general de Memòria Democràtica, Marc Andreu Herrera, s’han desplaçat aquest dissabte fins a Cartagena per lliurar les restes de Francisco Solano Vera als seus familiars. Ha estat en un emotiu acte al cementiri municipal de Sant Antoni Abat de Cartagena, en el qual també han participat la regidora de l’Ajuntament de Cartagena, Alejandra Gutiérrez Pardo, i l’Associació de Memòria Històrica de Cartagena. És la primera volta que el Govern de les Illes Balears lliura les restes d’una víctima del franquisme fora de la comunitat autònoma.

“El principal objectiu de les polítiques públiques de Memòria Democràtica és el d’identificar i retornar a les famílies les restes de les víctimes recuperades en les fosses de la repressió franquista, les víctimes oblidades. Francisco Solano Vera va complir presó de manera injusta a les mans d’un règim cruel, que el va matar de fam i malaltia en un penal que va ser un infern. Ara arriba una mica de reparació per a aquest dolor i aquesta injustícia, tant per a la seva família com per a la seva memòria”, ha destacat el secretari autonòmic, Jesús Jurado.

La regidora Alejandra Gutiérrez, per la seva banda, ha volgut agrair el treball del Govern, i també posar en valor la perseverança dels familiars. “Gràcies per les vostres polítiques en compliment de la dignificació de les víctimes i la pau de les famílies. Sou un exemple per a nosaltres i ens anima a continuar el camí començat”, ha dit Gutiérrez en referència a la Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica. “La família de Francisco no va voler que la història acabés així. Van continuar lluitant per la veritat i no van defallir en l’esperança de trobar algun dia al seu estimat familiar i aconseguir, a la fi, la pau: la seva pau i la vostra pau”, ha afegit.

Francisco Solano Vera hauria mort as Campament el 7 de juliol de 1942 als 39 anys per caquèxia i tuberculosi pulmonar. CAIB

Francisco Solano Vera és una de les 58 víctimes mortals documentades que varen morir a la colònia militar franquista des Campament, a la Savina, entre 1940 i 1942, a causa del desproveïment d’aliments i l’absència de condicions higienicosanitàries al penal. La majoria de víctimes eren extremenyes i murcianes, però també n’hi havia de madrilenyes, catalanes, canàries, valencianes i balears.

Francisco Solano Vera és també la primera víctima exhumada al cementiri de Sant Francesc que ha pogut ser identificada.

Les restes varen ser recuperades l’abril de l’any passat durant la primera fase d’exhumacions i excavacions del fossar de sa Raval que va impulsar la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears, en el marc del Tercer Pla de Fosses (2021-2022). Es varen localitzar a la sepultura 10 de la fila 6, al pati 2 del cementiri.

El laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc (Vitòria-Gasteiz) va dur a terme la identificació biològica mitjançant la comparació genètica de les mostres donades per dues filles de la víctima i les mostres òssies procedents de l’exhumació.

D’acord amb la documentació de l’època, recollida en l’estudi de l’historiador Antoni Ferrer Abárzuza, Solano Vera hauria mort as Campament el 7 de juliol de 1942 als 39 anys per caquèxia i tuberculosi pulmonar.

Nascut el 13 de desembre de 1902 a Cartagena i resident a Los Dolores, Francisco Solano Vera era forner i estava casat amb Dolores Fernández, amb la qual tenia sis fills.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES