TOP
Vista aèria del cementiri de Sant Francesc (GOIB)

Víctima del ‘Campament’: “Francisco Solano és el primer identificat en les exhumacions dels represaliats pel franquisme a les Pitiüses”

Francisco Solano Vera, originari de Cartagena (Múrcia), és la primera víctima mortal de la colònia militar franquista de la Savina que ha pogut ser identificada en el cementeri de Sant Francesc Xavier, a Formentera, segons ha informat aquest matí el Govern Balear i ha confirmat als micròfons de Ràdio Illa en directe la responsable de les excavacions, la historiadora i Osteoarqueòloga Almudena García-Rubio. Aquesta troballa confirma que les restes exhumades l’abril en el cementeri de Sant Francesc (Formentera) es correspondrien amb víctimes mortals de la colònia militar franquista.

Les restes varen ser localitzades el mes d’abril passat durant la primera fase d’exhumacions i excavacions del cementeri de Formentera que, en el marc del Tercer Pla de Fosses del Govern (2021-2022), va impulsar la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, i en estreta col·laboració amb el Consell Insular de Formentera, amb l’objectiu de localitzar un mínim de 58 víctimes mortals que haurien mort en el Penal entre 1940 i 1942.

La intervenció la va dur a terme la Sociedad de Ciencias Aranzadi i va donar com a resultat la recuperació d’almenys sis cossos compatibles per les seves característiques amb les víctimes del Penal. El primer d’ells a ser identificat ha estat el de Francisco Solano Vera.

Segons l’informe d’identificació biològica realitzat pel laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc (Vitòria-Gasteiz), la identificació de Francisco Solano s’ha dut a terme mitjançant la comparació genètica de les mostres donades per dues filles del difunt i les mostres òssies procedents de l’exhumació en el cementeri. Les seves restes haurien estat recuperats en la sepultura 10 de la fila 6, al pati 2 del cementeri de Sant Francesc Xavier. D’acord amb la documentació de l’època, recollida en l’estudi de l’historiador eivissenc Antoni Ferrer Abárzuza per al Segon Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears, el murcià hauria mort en la colònia militar franquista de Formentera el 7 de juliol de 1942 per caquèxia i tuberculosi pulmonar.

Avui, pocs minuts abans de l’entrevista amb Almundena García-Rubio per parlar de la a cinquena sessió del Curs d’Història de Formentera d’enguany que ella mateixa impartirà amb el títol “Vida i mort a la Colònia penitenciària de Formentera: L’exhumació al cementiri de Sant Francesc”, a les 19h al Centre de Dia, ella ens ha posat en alerta de la bona notícia, i ens l’ha ampliat i l’hem comentat en la conversa radiofònica:

En els pròxims mesos, una segona intervenció a Formentera cercarà altres víctimes del Penal dins del Quart Pla de Fosses del Govern (2022-2023), tal com va aprovar enguany la Comissió Tècnica de Fosses i Desapareguts del Govern de les Illes Balears.

Fins avui, a les Illes Balears s’han pogut recuperar en total les restes d’almenys 220 persones assassinades durant la Guerra Civil i la repressió franquista, de les quals ja s’han identificat 47 amb Francisco Solano, i s’han retornat 35 a les seves famílies.

Nascut el 13 de desembre de 1902 a Cartagena (Múrcia) i resident a Los Dolores, Francisco Solano Vera era forner i estava casat amb Dolores Fernández, amb la qual tenia sis fills. Va morir el 7 de juliol de 1942 al Penal de Formentera als 39 anys, per caquèxia i tuberculosi pulmonar.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES