TOP
Familiars d’una de les víctimes, al costat de la placa del Cementeri nou, l’abril de 2019.

El Govern vol localitzar la fossa de les víctimes del camp de concentració

El Pla de Fosses 2019-2020 del Govern balear encomana un estudi històric sobre el cementeri nou de Sant Francesc amb l’objectiu de confirmar la ubicació de la fossa on foren inhumades les víctimes del camp de concentració de la Savina, on en els primers anys de postguerra (entre 1940 i 1942) foren empresonades més de 1.000 persones.
Segons la documentació recuperada, almenys hi hauria les restes mortals de 58 persones, el nom de les quals consta en la placa que el Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera instal·là l’any 2011 on es creu que hi ha la fossa, a la banda est del cementeri.

Confirmar l’existència de la fossa
La conselleria balear d’Administracions Públiques informa que l’estudi que es portarà a terme enguany no implicarà excavacions i tendria un doble objectiu: saber si hi va haver en aquest espai inhumacions de les víctimes del camp de concentració i en segon lloc, si aquestes poden continuar-hi enterrades, o pel contrari l’espai ha estat alterat. Aquest és un estudi “necessari”, segons el Govern, per plantejar futures intervencions en l’espai esmentat. ATICS SL (Associació de Tècnics d’Investigacions Culturals i Socials), l’empresa adjudicatària del Pla de Fosses 2019-20, realitzarà aquest estudi.
D’altra banda, el Pla de Fosses del Govern planteja exhumacions i tasques d’identificació de víctimes de la Guerra Civil en nou localitzacions de vuit municipis de Mallorca i Eivissa. Pel que fa a la pitiüsa, la intervenció es farà al cementeri de ses Figueretes.

Compartir

PROGRAMES