TOP
Primer telemàtic del Consell de Formentera. Foto: CIF

El primer ple telemàtic del Consell ratifica les ajudes per fer front a la Covid-19

El Consell de Formentera ha celebrat avui un ple extraordinari i urgent de manera telemàtica. Aquest ha estat el primer ple virtual de la seva història celebrat per la institució insular, s’ha fet en línia, i ha estat retransmès en obert pel Canal YouTube del Consell. Amb aquest format s’ha pogut respectar les normes de seguretat i distanciament derivades de la crisi del coronavirus. El 29 de maig se celebrarà un ple ordinari amb els mateixos paràmetres.
A la sessió extraordinària s’ha donat compte de les resolucions de presidència aprovades des de l’inici de l’estat d’alarma sanitària per la Covid-19, així com dels escrits presentats pels grups polítics PSIB-PSOE i GxF, que demanen que l’assignació econòmica destinada als seus respectius grups polítics s’abonin a l’ONG Formenterers Solidaris, durant la vigència de l’estat d’alarma “per tal que puguin seguir desenvolupant la seva tasca d’ajut a les persones que més ho necessiten”, tal com hi han coincidit ambdós grups.

Mesures econòmiques i socials
D’altra banda, el ple ha ratificat la proposta de mesures econòmiques i tributàries per fer front a l’impacte econòmic i social produït arran de la pandèmia. Aquesta proposta ha tirat endavant amb els vots a favor de l’equip de Govern i l’abstenció de l’oposició.
El conseller d’Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, ha explicat que aquesta crisi sanitària també és social i econòmica, i per fer-li front des del Consell de Formentera, entre altres mesures també haurà de refer el pressupost aprovat al mes de novembre. “En aquest sentit seguirem aprovant ajudes de caràcter econòmic dirigides a persones, famílies i teixit empresarial per fer front a la situació extraordinària provocada per la Covid-19”, ha argumentat el conseller.
“La primera prioritat del Consell ha estat ajudar les famílies que ho necessitaven, ja estem donant suport a 400 nuclis familiars i 900 persones, i seguirem en aquesta línia”, segons ha explicat. La institució insular destinarà el 20% del seu superàvit 200.000 € a aquesta primera atenció. A més, gràcies a la col·laboració de les associacions s’han alliberat els 325.000 € destinats a pressupostos participatius per aquest 2020 per pal·liar la crisi econòmica que provocarà la Covid-19.
D’altra banda, Bartomeu Escandell ha detallat que, de manera consensuada amb el sector empresarial i el teixit productiu de l’illa, s’ha fixat un full de ruta de mesures econòmiques per ajudar a superar la crisi que vindrà. “El 31 de març es va suspendre la recaptació del Consell de Formentera per alleujar la pressió tributària i vàrem demanar a l’Agencia Tributària de les Illes Balears una ampliació del període de recaptació, que s’allargarà de manera excepcional fins a l’1 de desembre de 2020, entre altres mesures que hem pres dins les nostres competències”.

Suspensió del cobrament de la taxa d’ocupació de la via pública
Bartomeu Escandell ha informat que el Consell ha suspès el cobrament de la taxa per ocupació de via pública tant de comerciants, com dels mercats per a aquest any. A més, per obtenir autoritzacions temporals d’activitats per espectacles i amenitzacions musicals a establiments se suspèn excepcionalment l’obligatorietat dels mesos mínims d’obertura. Paral·lelament s’està contactat amb Costes perquè redueixi o elimini la taxa d’ocupació que paguen els quioscs de platja i altres serveis de la zona de domini públic.

Mesures turístiques
Així mateix, s’han aprovat per unanimitat les mesures en matèria turística consensuades amb el sector empresarial de l’illa i que es fan amb l’únic propòsit de “minimitzar l’impacte sanitari, econòmic i social arran de la crisi que vivim”, ha clarificat el conseller Escandell.
La proposta acorda prorrogar el cobrament fins a final d’any de les noves altes d’activitats turístiques i d’Estades Turístiques en Habitatges; allargar 12 mesos la vigència de les autoritzacions existents d’Estades Turístiques en Habitatges; i prorrogar la vigència del pla de qualitat 2015-2019 en habitatges d’ús turístic fins a l’any 2022.
Finalment, el conseller també ha explicat que “estam treballant conjuntament amb el Govern balear per a l’aprovació d’una línia d’ajudes específica per a autònoms”.

Compartir

Ho sentim, el formulari de comentaris està tancat en aquest moment.

PROGRAMES