TOP
Peix Lloro verd (Sparisoma cretense). CAIB

El registre de dades de peixos rars rep 2 aportacions de Formentera durant el 2022

La base de dades que recull observacions de peixos rars a les Illes Balears (DAPERA), que gestiona el Servei de protecció d’espècies de la Conselleria balear de Medi Ambient conjuntament amb Servei de recursos marins de la Conselleria balear d’Agricultura i Pesca, ha registrat 53 aportacions de 19 espècies diferents durant el 2022, dues d’elles provinents de Formentera.

Lloro Verd i Mantellina els més observats
L’espècie més citada, com el 2021, ha estat el Lloro verd, Sparisoma cretense, amb 9 comunicacions. Aquesta és una espècie molt freqüent a les Illes Canàries que s’està observant cada volta més al nostre arxipèlag, possiblement a causa de l’escalfament de la mar. També s’han registrat vuit cites de Mantellina, Gymnura altavela, espècie poc freqüent i rara al litoral Balear, però que sembla en expansió.

De les espècies citades al DAPERA aquest any, un 53% correspon a espècies amenaçades, mentre que un 47% correspon a espècies nouvingudes.

Per illes, la majoria de registres provenen de Mallorca, amb 40 cites, seguida per Menorca amb 10 i Cabrera amb una, a més del parell de cites de Formentera. Durant el 2022 no s’ha comptabilitzat cap observació a Eivissa.

Gran part de les col·laboracions del DAPERA provenen de la pesca professional, amb 20 cites, seguit del busseig recreatiu amb 18, busseig professional amb sis, i apnea/natació amb cinc.

259 cites corresponents a 54 espècies
El DAPERA es va crear arran de la publicació del Llibre vermell dels Peixos de les Illes Balears (2015), que indicava la necessitat de recopilar i conservar registres d’espècies poc freqüents a les aigües de l’arxipèlag. Des de la seva creació, l’any 2015, s’han recollit 259 cites corresponents a 54 espècies que, posteriorment, han estat verificades per tècnics de protecció d’espècies i del Servei de recursos marins.

L’objectiu és millorar la informació disponible, principalment de peixos sense interès comercial, alguns dels quals es troben amenaçats. Es pretén, també, obtenir dades d’espècies noves a la Mediterrània, com les que arriben des de la Mar Roja a causa de l’obertura del canal de Suez, conegudes com a lessepsianes, o les que arriben de l’Atlàntic per altres causes, com l’increment del trànsit marítim o el canvi climàtic.

Els interessats poden comunicar les seves observacions directament a través d’un formulari que es pot trobar a la web del Servei de protecció d’espècies.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES