TOP
Interior d’un local d’oci nocturn de Formentera. Arxiu

Els hotelers reclamen més oci nocturn i debatre sobre els habitatges residencials per a ús turístic

L’Associació hotelera de Formentera ha fet l’assemblea general d’associats d’enguany, una trobada on s’ha tractat de les novetats normatives que afecten el sector i s’ha fet una valoració de la temporada.

Nova llei turística
Manuel Sendino, gerent de la Federació Hotelera d’Eivissa i Formentera, ha exposat en línies generals els aspectes més controvertits de la nova llei turística que segons apuntava, “afecten en gran manera els establiments hotelers de la nostra illa, ja que a causa de la grandària reduïda de la majoria dels nostres hostals, hotels i apartaments, les inversions per complir amb els plans de circularitat, canvi de llits a elevables, etc., suposen uns esforços considerables a les nostres empreses”.

Llei de Costes
També s’ha parlat sobre el nou reglament de la Llei de Costes aprovat recentment. Per als hotelers, “aquest reglament empitjora la partió feta anteriorment i deixa en una situació molt precària a molts establiments hotelers i de serveis a les platges”. Per això, s’ha acordat unànimement fer costat a la Plataforma d’Afectats per la Llei de Costes en les seves peticions així com al Consell en la presentació d’al·legacions a aquest reglament.

Dificultat en la contractació de personal per manca d’habitatge
El principal problema de l’illa que s’ha posat sobre la taula ha estat la dificultat en la contractació de personal per a la temporada estival, agreujada especialment per la manca d’habitatge residencial per a llogar.
Segons s’assenyala des de l’Associació hotelera de Formentera, “la normativa per a la legalització i posada en el mercat d’habitatges residencials per al seu ús turístic ha provocat un mal immens ja no solament a treballadors i empresaris de l’hostaleria, sinó també de la resta de sectors econòmics i fins i tot dels mateixos residents a Formentera”. Davant això, s’ha proposat la necessitat d’obrir un nou debat sobre la necessitat o conveniència d’aquesta oferta turística [d’habitatges residencials] per la problemàtica que està causant.

“Hi ha més lloguer turístic il·legal que abans”
Pel que fa a la temporada turística, es va comentar que ha estat similar a 2019, però molt irregular. La tendència actual i cada volta més accentuada és que baixa el nombre de pernoctacions. Sols s’arriba a la plena ocupació els caps de setmana, cosa que implica que, segons els hotelers, “implica que durant dos, tres o quatre dies, l’illa està completament plena, i la resta de la setmana queda molt buida, la qual cosa afecta no sols els establiments hotelers sinó també a tota l’oferta complementària”. A això s’hi afegeix, afirmen, “que hi ha més lloguer turístic il·legal que abans i que aquest provoca una sobresaturació en carretera i platges. A més de no pagar impostos, ningú controla la qualitat d’aquest lloguer turístic il·legal, cosa que repercuteix en una mala imatge de l’illa en tots els sentits”.

Illa especialment bruta i descurada així com infraestructures en mal estat
Quant a qüestions com l’estat de les infraestructures i neteja en general, hi ha hagut unanimitat entre els hotelers locals a l’hora de subratllar que “enguany l’illa ha estat especialment bruta i descurada: Començant per les platges, amb muntanyes de posidònia que al juliol encara no s’havien retirat, en les quals no hi ha papereres i es veu escombraries. Així mateix, hem patit el retard en l’adjudicació o renovació dels serveis d’hamaques i quioscs a les platges i alguna d’elles s’ha quedat finalment sense servei. També les passarel·les i altres elements de protecció de les dunes estan mig trencats i sense reposar. El mateix ha ocorregut en els nuclis urbans, que s’han vist més bruts i una volta més el servei de recollida de residus ha estat insuficient, així com el deficient estat i conservació de la jardineria pública”. A més, en parer dels membres de l’associació, “algunes zones com Ca Marí, Sa Roqueta i zones d’Es Pujols, pobles bàsicament turístics, estan en mal estat tant la carretera, com les voreres, etc. i necessiten plans d’embelliment i millora de les infraestructures”.

Socorristes i oci nocturn
Finalment, s’ha proposat també la necessitat d’estudiar canvis normatius que afecten els establiments turístics, com la dificultat de trobar socorristes per a les piscines i la necessitat de flexibilitzar la normativa que ho regula.
La reforma i flexibilització dels permisos de música tant en establiments hotelers com d’oferta complementària per a incrementar l’oferta d’oci ha estat un dels altres temes tractats, ja que segons asseguren els hotelers, “enguany la manca d’oci nocturn ha estat un important motiu de queixes per part dels clients”.
Per tot això, des de l’Associació hotelera de Formentera, es demana al Consell de Formentera i al Govern “una major implicació en els problemes reals de l’illa i que hi posin solució com més aviat millor”, alhora que ofereix tota la seva ajuda per a aconseguir-ho.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES