TOP
Ivan Pérez Marí a Ràdio Illa.

“Els pescadors ho estam passant malament, les captures de llagosta han caigut un 70%”

El patró major de la Confraria de Pescadors de Formentera, Ivan Pérez Marí, exposa a Ràdio Illa les dificultats que ha hagut d’afrontar aquest estiu el sector que representa, compost per 22 embarcacions d’arts tradicionals i dues barques de bou.

Pérez Marí assenyala que les captures de llagosta han minvat a Formentera devers un 70% amb relació a fa tres anys. A més, destaca que la dificultat per pescar aquest preuat crustaci comença a expandir-se cap a altres territoris, com ara Eivissa.
De moment, encara es desconeixen els motius d’aquesta caiguda de les captures i aquest assumpte serà motiu d’estudi per part del Grup Local Leader, si bé Pérez Marí indica possibles hipòtesis.
Una d’elles és l’escalfament de les aigües, malgrat que enguany les temperatures màximes de la mar han estat entre 1,5 i 2 graus inferiors a les de l’any passat, quan superaren els 30 graus. Tot i que la situació d’aquest estiu ha millorat, recalca Pérez Marí, el canvi no es percep a curt termini i encara s’estan refent les poblacions d’espècies afectades per l’escalfament com el calamar, el polp, la círvia o la salpa.
A més, l’escalfament de l’aigua, subratlla el patró, genera més corrents marins que, al seu torn, dificulten la pesca, ja que produeixen danys als peixos atrapats en les arts, fins al punt que se n’hagi de descartar la comercialització.

El preu del peix
Un altre dels factors que podrien explicar la reducció de la pesca de la llagosta és la depredació per part del clavell (Rostroraja alba) una espècie protegida que juntament amb el dofí ha esdevingut una important competència pels pescadors, no només per les captures que fan sinó també pels danys produïts a les xarxes.
Finalment, el patró major lamenta que alguns restaurants continuïn venent producte que no és pescat a la nostra illa a preu de peix de Formentera, una problemàtica que ja avançà en una entrevista del passat mes de juny. Per aquest motiu, Pérez Marí afirma que cal impulsar una marca de peix de Formentera, amb l’objectiu que el consumidor final tengui la certesa de l’origen del producte.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES