TOP
Ivan Pérez Marí avui a Ràdio Illa.

Ivan Pérez Marí (Confraria de Pescadors): “En els restaurants es ven molt de peix… de fora”

El patró major de la Confraria de Pescadors de Formentera, Ivan Pérez Marí, exposa la situació “estranya” que viu el sector a Formentera, integrat per 22 embarcacions d’arts menors i dos barques de bou. En aquest sentit, lamenta que alguns restauradors de l’illa no apostin pel peix local i prefereixin el que ve de la Península o dels mercats internacionals: “S’han multiplicat per tres els camions que transporten peix de fora”. Pel representant dels pescadors, “s’ha de fer molta feina” per revertir la situació i assenyala que cal crear una “marca de peix de Formentera”, com s’ha fet a Eivissa amb Peix Nostrum.

Factors nocius per a la pesca: massa iots, massa contaminació i massa calor
Aquesta manca de demanda dels restaurants locals s’afegiria a altres problemes que viu el sector, com la pressió de les embarcacions d’esbarjo que “lleven pesqueres” i rompen les arts de pesca. Sobre aquests casos, Pérez Marí exposa que no entén com “en un dels llocs amb més trànsit marítim” del Mediterrani es permeti fer-se responsable d’una embarcació a una persona sense cap titulació.
A més de la contaminació per vessaments i remors, un altre dels factors que perjudiquen la pesca local és l’escalfament de les aigües, “dos graus per sobre de l’habitual” i en cita la conseqüència en dos de les espècies més emblemàtiques dels nostres fons marins: el gerret i la círvia, que “ja no s’atraquen a la costa perquè l’aigua està massa calenta”, cosa que n’impedeix la seva pesca, com passa amb la majoria del “peix de la vora, que va desapareixent”. Paral·lelament, una de les captures més ben cotitzades i representatives de la Mediterrània, la llagosta, s’està acabant: “Ja no hi ha relleu generacional”. Sobre la falta d’alevins de llagosta, el patró major explica que cal estudiar-ne els motius i apunta algunes hipòtesis que hauran de contrastades pels investigadors, com el citat augment de la temperatura o l’acció depredadora del clavell, una espècie protegida.

Nou Govern insular: “Que facin feina”
Preguntat sobre quines demandes faria al nou equip que governarà al Consell de Formentera, el patró major ha demanat “que facin feina” en favor del sector local i la conservació del nostre medi marí per “revertir la situació”. Així mateix, ha agraït la tasca feta per Josep Marí (Pep des Ferrer), el conseller sortint de sector Primari, amb qui durant els darrers anys s’ha “fet equip”.

Festes del Carme
D’altra banda, Pérez Marí també comenta el funcionament de la primera edició del Taller d’iniciació a les xarxes de pesca tradicional, organitzat en el marc de les Festes del Carme de la Savina i que conclou demà dijous.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES