TOP
Subestació elèctrica des Ca Marí. Foto: GM.

Els vuit grups electrògens des Ca Marí s’engegaran entre el 12 i el 15 de juliol

Els vuit grups electrògens alimentats amb dièsel que han de complementar l’abastiment elèctric de Formentera durant la temporada turística ja són a la subestació des Ca Marí i es posaran en marxa entre el 12 i el 15 de juliol, comptant amb autorització per funcionar fins al 15 d’octubre, segons la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic del Govern balear. Des del Govern s’assenyala que la demanda elèctrica de la nostra illa es pot triplicar durant l’estiu.
La mateixa font ha indicat que aquests grups reforcen l’alimentació elèctrica dels dos cables submarins que connecten les Pitiüses i permetran que només s’hagi d’engegar en situacions excepcionals la turbina des Ca Marí, que també funciona amb dièsel i és una de les instal·lacions més antiquades d’Espanya. Actualment, la turbina, que genera importants molèsties als vesins, està en funcionament cada dia de 9 a 22 h, segons confirmen els residents a la zona.

El Govern no controlarà l’emissió de gasos de la subestació des Ca Marí
Així mateix, des del Govern s’ha recordat que els grups es munten a l’interior de la nau de 1.135 m² de superfície construïda el 2020 per minimitzar les remors i que és el Consell de Formentera el competent per monitorar si se sobrepassen els límits legals de contaminació acústica. En aquest sentit, la institució insular ha informat Ràdio Illa que, “si hi ha queixes de vesins per soroll, es realitzaran les sonometries necessàries per comprovar si se supera el nivell permès per llei, igual que es fa en altres activitats”.
D’altra banda, aquest estiu el Govern no controlarà les emissions de gasos tòxics de la subestació des Ca Marí, ja que l’estació mòbil que altres estius ha realitzat aquesta funció enguany es troba mesurant la implementació de la zona de baixes emissions de Palma.

Últim estiu amb els grups electrògens?
Des de la Direcció General d’Energia s’assenyala que el funcionament dels grups electrògens, que també ha generat molèsties als vesins, no serà necessari quan entri en marxa el tercer cable elèctric. En aquesta línia, Red Eléctrica de España (REE), responsable de desplegar aquesta infraestructura, afirma que aquest nou enllaç permetrà cobrir la totalitat de la demanda de Formentera d’una forma segura i estable i reforçarà la garantia de subministrament, alhora que impulsarà el procés de transició ecològica a l’arxipèlag.
Si no hi ha cap problema sobrevingut, el Govern espera que REE pugui emprar la nova connexió l’estiu de 2023. La nova infraestructura inclou el desplegament de dos enllaços de 132 kV entre la nova subestació en construcció de Formentera i la subestació existent de Torrent (Santa Eulària des Riu, Eivissa), una capacitat molt superior als enllaços actualment en vigor, que compten amb una interconnexió elèctrica de doble circuit de 30 quilovolts (kV).

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES