TOP

El fet que el cementeri de Sant Ferran gairebé no s’hagi utilitzat des de 1940 facilitarà les exhumacions

La directora de la intervenció, Almudena García Rubio, arqueòloga i antropòloga física de la Sociedad de Ciencias Aranzadi ha explicat a Ràdio Illa que a diferència de les intervencions a Porreres i Montuïri, la de Formentera presenta un avantatge a l’hora de localitzar la fossa, ja que el cementeri de Sant Ferran només s’ha utilitzat puntualment des de l’any 1940. En canvi en altres exhumacions, com la de Porreres, algunes fosses no pogueren ser intervengudes perquè s’hi havia construït a sobre.
La previsió és que les feines de camp, en les que participaran set experts, comencin el dimecres vinent, 29 de novembre i s’acabin el diumenge següent. La primera fase, que pot durar un dia, contempla sondejos en el recinte del cementeri de Sant Ferran per localitzar les restes. García Rubio ha indicat que el grup d’experts d’Aranzadi contempla “dues possibles localitzacions assenyalades per testimonis” i una tercera en què, segons els especialistes, també s’hauria pogut realitzar l’enterrament.

Posteriorment es procedirà a l’exhumació dels cinc esquelets, el que donarà pas a l’estudi antropològic, que es portarà a terme a Formentera al llarg d’una setmana i servirà per determinar sexe, edat, alçada, o possibles patologies, unes dades que poden orientar l’anàlisi genètica. Aquesta última fase servirà per identificar les restes i pot trigar entre 3 i sis mesos en completar-se a la Universidad del País Vasco.

Informació als familiars
El Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera ha promogut l’exhumació de les cinc persones assassinades per un escamot franquista l’1 de març de 1937, i ha mantingut el contacte amb els familiars, que el passat dissabte assistiren a una sessió informativa amb els experts d’Aranzadi. L’historiador de l’entitat, Artur Parrón, ha assenyalat que els familiars “han mostrat una acceptació absoluta pel procés” i ha afegit que “l’han rebut de molt bona gana i estan emocionats”.

Una de les quatre fosses de Formentera
La fossa de Sant Ferran és una de les quatre on s’enterraren sense cap senyalització els represaliats de la Guerra Civil a Formentera. Entre les quatre fosses, una a la pujada de la Mola, una a sa Pedrera d’en Coix des Pujols, una al fossar vell de Sant Francesc i la de Sant Ferran, hi ha 12 persones inhumades.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES