TOP
La demolició dels edificis comercials va tenir lloc el 2012.

Fiscalia acusa de desobediència a Jaume Ferrer i Bartomeu Escandell per una derivada de ca ses Castellones

El jutjat d’instrucció número 3 d’Eivissa ha decretat l’obertura de judici oral en l’àmbit penal contra l’expresident del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i els exconsellers de GxF Bartomeu Escandell -actual responsable d’Economia i Hisenda-, Sònia Cardona i Josep Mayans, pels delictes de desobediència, malversació de cabdals públics i prevaricació administrativa.
El Ministeri fiscal demana l’arxivament de la causa contra Mayans i Cardona mentre que acusa Ferrer i Escandell de desobediència, per la qual cosa sol·licita una pena per a cada un dels acusats de 18 mesos de multa a una quota diària de 15 euros a més de la inhabilitació per càrrec públic durant un període de 24 mesos.
En canvi, l’acusació particular, impulsada per l’empresari Leo Stöber, propietari de l’empresa Sunway S.L. que explota el complex de Punta Prima i que manté un llarg contenciós legal contra els acusats, demana per als quatre membres de GxF responsabilitat pels delictes de desobediència, malversació de cabdals públics i prevaricació administrativa.
El jutge d’instrucció sol·licita una fiança de poc més de 8 milions d’euros per al conjunt dels quatre acusats. En cas de no ser abonada aquesta quantitat, es procedirà a l’embargament dels béns dels implicats.

Ca ses Castellones
Els precedents d’aquesta acusació que recull l’auto del jutjat d’instrucció es remunten a l’any 1996, quan es declaren béns d’interès cultural (BIC) en la categoria de conjunt històric artístic els formats per les esglésies de Sant Ferran, Sant Francesc i el Pilar de la Mola junt amb el seu entorn, el que suposa un radi de 250 metres a partir del centre de cada un dels temples.
L’abril del 2005, l’Ajuntament de Formentera, governat en aquell moment per una coalició formada per PP, GUIF i PREF, concedeix una llicència urbanística per a l’edificació de tres locals comercials on hi havia la casa pagesa de ca ses Castellones. Malgrat formar part del conjunt històric de Sant Ferran, aquesta casa és enderrocada l’octubre de 2005 i en el seu solar es construeixen els locals abans esmentats.
El febrer de 2009 el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), declara nul·la la llicència urbanística atorgada l’abril de 2005 pel llavors Ajuntament de Formentera, obligant a la reposició de la realitat anterior i a procedir, per tant, a la demolició dels tres locals comercials.

Intents per evitar la demolició
Així mateix, segons continua l’auto, el 2009, el Consell de Formentera, governat en coalició per GxF i PSOE, va interposar sense èxit diversos recursos contra la sentència que obligava a la demolició. Finalment, el novembre de 2009 el Govern balear, presidit pel socialista Francesc Antich, faculta al Consell a efectuar una nova delimitació dels tres conjunts històrics declarats BIC.
El desembre de 2009 els ara acusats, en sessió plenària, van aprovar uns nous límits de protecció BIC inclosos en les normes subsidiàries (NNSS) de Formentera, aconseguint així excloure la finca i les edificacions que per sentència de febrer de 2009 haurien d’haver estat demolides.
Amb aquesta normativa ja aprovada, el Consell de nou presentà infructuosament diverses accions judicials per evitar el compliment de la sentència, que obligava a l’enderrocament dels tres locals comercials. La demolició va tenir lloc el 2012 i quatre anys més tard una nova resolució judicial obligà al Consell de Formentera a pagar una indemnització d’1,5 milions d’euros als impulsors dels edificis comercials.
En aquest sentit, crida l’atenció que en l’escrit de la fiscal s’afirma que “avui dia segueix sense executar-se la sentència i les obres segueixen en peu sense haver set la realitat reposada a l’estat originari exigit per la sentència de 2009”. Una afirmació que contrasta amb el fet que els locals comercials fa gairebé una dècada que foren enderrocats, si bé la casa pagesa de ca ses Castellones no ha set reconstruïda.

Fonts de GxF han comunicat a Ràdio Illa que estan estudiant el cas amb els lletrats i que de moment declinen fer declaracions. Després de publicar aquesta informació, GxF ha emès un comunicat.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES