TOP
800.000 persones moren cada any al món per suïcidi, tercera causa de mort entre joves de 15 a 19 anys. CIF

Formació sobre la prevenció del suïcidi i les autolesions

Una vintena de persones participen avui a la primera Jornada sobre detecció i primer abordatge per la prevenció del suïcidi i les autolesions que ha organitzat el Consell juntament amb l’Oficina Balear de la Infància i l’Adolescència.

El conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, ha donat la benvinguda als participants i els ha desitjat que la jornada sigui molt profitosa. Nicole Haber, responsable de l’Observatori del Suïcidi, i Maria Dolores Gabaldón, treballadora social de l’Oficina de Salut Mental de Balears, han impartit aquesta jornada.

Marc teòric i pràctic
La jornada se celebra durant tot el dia a la sala de plens del Centre de Dia i aborda el tema des del marc teòric (què és l’Observatori del Suïcidi, els mites, els factors de risc i d’alarma, els factors protectors…) i des de la part més pràctica, sobre la detecció de la ideació suïcida a través de l’entrevista i també sobre com intervenir.

Dades del suïcidi
Segons l’Organització Mundial de la Salut, més de 800.000 persones moren cada any per suïcidi, tercera causa de mort entre joves de 15 a 19 anys.

L’any 2018, el suïcidi va ser la principal causa de mort no natural a l’Estat. La taxa va ser de 7,57 persones mortes per cada 100.000 habitants, és a dir, es van comptabilitzar 3.539 defuncions per aquesta causa.
A les Illes Balears aquell mateix any van morir 71 persones per suïcidi; la taxa va ser de 6,29 per cada 100.000, però la del grup d’edat de 15 a 19 anys va ser de 7,01 per cada 100.000.

S’estima que per cada suïcidi hi ha hagut entre 10 i 30 temptatives. Aquesta xifra ascendeix fins a un interval de 100 a 200 temptatives per cada suïcidi en l’adolescència. A més, per cada suïcidi queden afectades per sempre entre 6 i 10 persones de l’entorn de la víctima, que també esdevenen víctimes supervivents de la pèrdua. Per tant, es tracta d’un problema greu de salut pública, que cal abordar.

Compartir

PROGRAMES