TOP
800.000 persones moren cada any al món per suïcidi, tercera causa de mort entre joves de 15 a 19 anys. CIF

Formació sobre la prevenció del suïcidi i les autolesions

Una vintena de persones participen avui a la primera Jornada sobre detecció i primer abordatge per la prevenció del suïcidi i les autolesions que ha organitzat el Consell juntament amb l’Oficina Balear de la Infància i l’Adolescència.

El conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, ha donat la benvinguda als participants i els ha desitjat que la jornada sigui molt profitosa. Nicole Haber, responsable de l’Observatori del Suïcidi, i Maria Dolores Gabaldón, treballadora social de l’Oficina de Salut Mental de Balears, han impartit aquesta jornada.

Marc teòric i pràctic
La jornada se celebra durant tot el dia a la sala de plens del Centre de Dia i aborda el tema des del marc teòric (què és l’Observatori del Suïcidi, els mites, els factors de risc i d’alarma, els factors protectors…) i des de la part més pràctica, sobre la detecció de la ideació suïcida a través de l’entrevista i també sobre com intervenir.

Dades del suïcidi
Segons l’Organització Mundial de la Salut, més de 800.000 persones moren cada any per suïcidi, tercera causa de mort entre joves de 15 a 19 anys.

L’any 2018, el suïcidi va ser la principal causa de mort no natural a l’Estat. La taxa va ser de 7,57 persones mortes per cada 100.000 habitants, és a dir, es van comptabilitzar 3.539 defuncions per aquesta causa.
A les Illes Balears aquell mateix any van morir 71 persones per suïcidi; la taxa va ser de 6,29 per cada 100.000, però la del grup d’edat de 15 a 19 anys va ser de 7,01 per cada 100.000.

S’estima que per cada suïcidi hi ha hagut entre 10 i 30 temptatives. Aquesta xifra ascendeix fins a un interval de 100 a 200 temptatives per cada suïcidi en l’adolescència. A més, per cada suïcidi queden afectades per sempre entre 6 i 10 persones de l’entorn de la víctima, que també esdevenen víctimes supervivents de la pèrdua. Per tant, es tracta d’un problema greu de salut pública, que cal abordar.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES