TOP
La presidenta, Alejandra Ferrer, es dirigeix al públic del III Fòrum Posidònia.

Formentera 2021: Sense plàstics d’un sol ús, menys vehicles contaminants i regular barques de línia

La segona jornada del III Fòrum Posidònia de Formentera, que ha estat oberta al públic i ha tengut lloc a la Sala de Cultura (el Cinema), ha estat protagonitzada per la presentació de les conclusions dels grups de treball que es varen reunir ahir. Es tracta de grups de treball formats per tècnics del Consell Insular de Formentera i del Govern Balear, empreses locals, associacions ciutadanes i ONG que han analitzat diferents aspectes relacionats amb l’aigua, els residus, els plàstics, la mobilitat terrestre i marítima, la transició energètica i la posidònia amb l’objectiu de traçar el full de ruta ‘Formentera 2021’ dirigit a treballar cap a la sostenibilitat de l’illa.

Les conclusions, que han estat presentades pel biòleg marí Oscar Esparza (WWF), es divideixen en reptes i plans d’acció:

– Repte 1: treballar cap a la implantació del residu zero a Formentera.
Pla d’acció 1: erradicar els plàstics d’un sol ús i apostar per crear un sistema de dipòsit de devolució i retorn.

– Repte 2: millorar l’eficiència energètica a l’illa amb el foment d’energies renovables.
Pla d’acció 2: elaborar un pla d’eficiència energètica i renovable en l’empresa turística, administració i habitatges.

– Repte 3: reduir l’ús de vehicles contaminants entre el sector empresarial i la ciutadania.
Pla acció 3: incentivar a empreses i ciutadans en l’ús de mitjans de transport no contaminants.

– Repte 4: regular el flux de visitants adaptant-lo a la necessitat de càrrega que pot suportar Formentera.
Pla d’acció 4: elaborar un pla de regulació participativa i gestió eficient del trànsit marítim de línies regulars i d’excursions que també permetrà acabar amb el problema dels fondejos descontrolats en el litoral de l’illa.

En nota de premsa, el Consell assegura que “durant els pròxims 2 anys es treballarà de manera activa amb el sector social i empresarial per aconseguir pas a pas aquests objectius. S’espera tenir resultats en el 2021, quan es torni a fer el Fòrum Posidònia Project de gran format”.

Conferències i taules redones
Durant tota la jornada s’han realitzat conferències d’experts en matèria mediambiental i de sostenibilitat turística, social i econòmica. Així mateix, s’han portat a terme dos taules redones, una de turisme sobre “La sostenibilitat com a pilar de la competitivitat turística” i altra de medi ambient “La petjada de carboni. Mesurem l’impacte que ocasionem?”.
Dissabte continuaran les activitats amb un “clean up” (neteja) de s’Estufador i una sortida en vaixell perquè la premsa especialitzada que ha vengut per explicar l’esdeveniment conegui de primera mà perquè la posidònia és Patrimoni de la Humanitat.

Alejandra Ferrer: “Coneixem els problemes però també les solucions”
En el seu discurs de benvinguda al III Fòrum Posidònia, la presidenta del Consell i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, ha destacat que “Formentera és un territori petit que ha tengut sempre clara la necessitat de treballar cap a la sostenibilitat, una bona mostra d’això és el Save Posidonia Project, que va començar l’any 2017″. A més, diu la presidenta, “aquest any es compleixen 20 anys de la declaració de les praderies de posidònia com a Patrimoni de la Humanitat, i la seva protecció és un dels nostres reptes”.
Ferrer ha reconegut que “queda molta feina per fer” en el camí cap a la sostenibilitat, però ha afegit que “si hi ha voluntat política, social i empresarial encara és possible posar-hi remei, ja que coneixem els problemes però també les solucions”.

17 objectius per 2030
D’altra banda, Alejandra Ferrer ha anunciat que Formentera s’ha adherit a la declaració de turisme sostenible i ha adoptat els objectius de desenvolupament sostenible en vista el 2030. “Són 17 objectius de desenvolupament sostenible que esperem que el teixit social i empresarial de Formentera també faci seus, però treballar per ser sostenibles ja no és una opció, sinó que és responsabilitat de tots”.

Compartir

PROGRAMES