TOP
Públic assistent a una sessió del Consell d’Entitats d’enguany.

Formentera es proposa reduir un 16% de vehicles en 4 anys

Aquest vespre una cinquantena de persones han assistit a la primera sessió del Consell d’Entitats de 2020, en la qual el conseller de Mobilitat, Rafael González, ha explicat que la nova proposta de regulació de vehicles preveu “una reducció del 16% del sostre de vehicles en quatre anys”, de manera que fins a 2023, cada any es retallarà un 4%. Aquest descens s’aplicarà en cada categoria de motos i turismes, tant siguin de visitants, com de la flota de lloguer, però en canvi, no serà aplicable als residents. En el primer any d’aplicació d’aquesta reducció, la minva es tradueix en uns 500 vehicles. Cal esmentar que el sostre de vehicles (comptant visitants, flota de lloger i residents) el 2019 va ser de 22.382, però el nombre màxim de vehicles autoritzats durant un dia d’agost varen ser de 21.929.

Període de regulació i taxa
A més, el termini de regulació ha set un dels paràmetres que s’ha exposat al Consell d’Entitats per valorar si es fa entre l’1 de juliol i el 31 d’agost (com el 2019), o s’amplia a la darrera setmana de juny i la primera de setembre. La taxa que hauran d’abonar els visitants per obtenir l’autorització serà d’1 euro/dia pels turismes, amb un pagament mínim de 5 €, i de 0,5 €/dia per les motos, amb un pagament mínim de 2,5 €.

Més carrils bici i taxis
Així mateix, en vista a la regulació del 2020 es crearà un nou punt d’informació sobre mobilitat al port de la Savina i nous trams de carril bici a la Savina i a Sant Ferran. A més es revisarà tota la senyalèctica de les 32 rutes verdes que hi ha a l’illa i es potenciarà el seu ús, també s’incrementarà la flota de taxis en un 17%, passant de 35 taxis el 2019 a 41 al 2020.

Autobús gratuït pels menors
D’altra banda, amb la partida de 350.000 euros que ha aportat el Govern balear, el Consell millorarà el servei d’autobusos per aquesta temporada amb la creació d’una nova línia i increment de freqüències, amb un augment del 18% del servei respecte a l’any anterior. En total hi haurà set línies que donaran servei de 6 del matí a les 24 h, amb una expedició nocturna especial de 24 h a les 1.15 h de la matinada. Com a novetat, el transport públic serà totalment gratuït pels menors de 18 anys, tant residents, com visitants.

Reducció voluntària dels vehicles de residents
A més, el conseller ha assenyalat que “amb les millores de mobilitat els residents de manera natural canviaran els seus hàbits de mobilitat cap a una mobilitat més sostenible”. Si es consuma la reducció voluntària de cotxes i motos de residents que calcula el Consell, d’un 4%, aquest estiu hi hauria uns 900 cotxes i motos menys circulant per Formentera. Aquesta xifra s’obté de sumar la reducció del sostre per vehicles de lloguer i de visitants (500), més la retallada que voluntàriament haurien de fer els residents.

Reserves a formentera.eco
Les prereserves es podran realitzar a partir del mes de març al web formentera.eco i les reserves i la formalització de les prereserves es faran a partir d’abril. Fins llavors, totes les reserves d’allotjament o de passatge de vaixell per vehicles tindran garantida l’autorització per circular. A la mateixa web s’obrirà un canal específic per a aquestes peticions.

Valoració de les entitats
Les entitats disposen d’una setmana per explicar als seus associats la proposta del Consell de Formentera pel 2020-2023 i se’ls ha tornat a convocar el pròxim dijous 6 de febrer a les 19.30h en primera sessió, i a les 20h en segona sessió, per celebrar la segona sessió del Consell d’Entitats sobre aquest tema.

Compartir

Ho sentim, el formulari de comentaris està tancat en aquest moment.

PROGRAMES