Formentera necessita un trull propi si vol seguir fent oli d’oliva

El president de la Cooperativa del Camp de Formentera, Jaume Escandell, ha explicat a Ràdio Illa que amb l’aprovació de la Indicació Geogràfica Protegida de la marca ‘Oli d’Eivissa’, els trulls de l’illa veïna tendran vetat moldre olives que no hagin estat cultivades a Eivissa. D’aquesta manera, els agricultors de Formentera, que fins ara traslladaven la producció d’oliva a l’illa veïna per ser mòlta, hauran de buscar una alternativa.
Escandell assenyala que «el Consell i la Cooperativa estan treballant per aconseguir que s’instal·li un trull a Formentera, un enginy que «millorarà la qualitat de l’oli», segons Escandell. «Ara s’ha de recollir el dia abans l’oliva i transportar-la fins a Eivissa i, com amb el raïm, amb aquest procés es perd qualitat, perquè el que s’hauria de fer és collir l’oliva i moldre-la».

Finançament europeu 
La Cooperativa ha indicat que a Formentera la producció anual d’olives pot oscil·lar entre les 50 i 80 tones. D’aquesta manera, l’entitat agrària calcula que es necessitaria un trull capaç de moldre entre 300 i 1000 quilos per hora, que segons Escandell podria costar «més de 100.000 euros».
Fonts del Consell han indicat que «una passa més per revitalitzar el camp de Formentera i potenciar el sector primari serà l’adquisició, juntament amb la Cooperativa, d’un trull d’oli que permetrà que es pugui fer oli amb denominació d’origen de Formentera». La institució insular assenyala que «ara mateix el Consell està cercant fons per finançar la inversió» que podria arribar «dels fons Leader de la Unió Europea».

About Author

Comments are closed.

background