TOP
La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, durant la presentació del IV Forum Save Posidònia Project. Foto: CIF

Formentera reivindica el seu pulmó

La presidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, ha presentat avui la quarta edició del Fòrum Save Posidonia Project que té lloc avui a la Sala de Cultura Cinema.

Involucrar la Mediterrània en la protecció de la posidònia
En el primer bloc d’aquesta jornada, Ferrer ha presentat les conclusions dels grups de feina que es varen organitzar ahir amb representació del sector empresarial, la ciutadania, ONG i experts per posar en comú la situació actual i fer un full de ruta.
Segons ha explicat la presidenta, entre les principals necessitats urgents que hi ha a l’illa, i que s’han assenyalat en aquests grups de feina, destaquen “regular els fondejos per evitar la pressió d’embarcacions que hi ha tant al Parc Natural com a tota l’illa, regular i reduir les connexions marítimes de la línia entre Formentera i Eivissa, i determinar la capacitat de càrrega de Formentera, no sols de la part terrestre, sinó també de la marítima. A més, necessitam polítiques de caràcter global, perquè les decisions de creixement d’altres territoris tenen conseqüències en el nostre litoral, que es veu saturat”, ha afegit. “Totes aquestes decisions per ser una illa sostenible les prenem conjuntament amb la ciutadania de Formentera, però hem d’anar més enllà i involucrar tota la Mediterrània tant en la protecció de la posidònia, com de tots els recursos naturals”, ha conclòs.

Enllaç entre Medi Ambient i Turisme
El conseller de Medi Ambient, Antonio Jesús Sanz, ha destacat en la seva intervenció el creixement d’aquest fòrum des dels seus inicis, l’any 2017, “que enllaça turisme i medi ambient” i la feina de “conscienciació i sensibilització que es fa d’un bé que, com al seu dia va recordar el biòleg marí Manu San Félix, ens aporta l’oxigen que respiram a Formentera. En la posidònia tenim el nostre pulmó”, ha subratllat Sanz, que ha enumerat els projectes finançats a través de l’apadrinament de les praderes.
Així mateix, ha avançat als assistents que el projecte ImPeFora, de la Universitat de les Illes Balears, que analitzarà l’afecció de microcomponents a la posidònia, ha guanyat la darrera convocatòria del Save Posidonia Project, amb un pressupost de 112.000 euros.
En el segon bloc del Fòrum hi ha hagut conferències sobre ‘Sostenibilitat intel·ligent: conservant la posidònia’, combinades amb taules de treball i conferències en les quals els experts aborden el present, el futur, el desenvolupament de nous models innovadors de sostenibilitat territorial i els casos d’èxit de la tecnologia aplicada a la sostenibilitat.
A la tarda, en el tercer bloc, es parlarà sobre les emissions locals i possibles solucions, i es tancarà amb una taula rodona sobre els líders del futur del turisme sostenible i l’acte de cloenda, que també anirà a càrrec de la presidenta.

Dissabte
En el marc del Fòrum, demà s’oferiran activitats voluntàries. A les 9.30 h, s’ha organitzat la neteja de la platja de s’Estufador. Hi ha programada una sortida amb autobús a les 9 h des de l’aparcament de sa Senieta, a Sant Francesc. A més, la neteja compta amb la col·laboració de Plàstic Free Formentera i Qué Celeste.
I a les 12.30 h, hi haurà un visita de les praderies de posidònia: sortida amb barca, explicació de l’ecosistema de la posidònia i activitat de busseig amb l’acompanyament d’un guia.
Tota la programació del Fòrum Save Posidonia Project es pot consultar al següent enllaç.

Compartir

Comentaris (1)

  • Finselsous

    Començem per fer una Illa sostenible y el Turisme ja ho será. Renovables, reciclatge depuradoras, deixeu de posar parches i feu les coses com toca!

Ho sentim, el formulari de comentaris està tancat en aquest moment.

PROGRAMES