TOP

Formentera se suma a les protestes per reclamar la llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart

A partir del migdia d’ahir va córrer per les xarxes socials la convocatòria que reuní a partir de les 20 h a mig centenar de persones que feren un cercle i en silenci durant diversos minuts, sostingueren cartells amb el lema “Llibertat presos polítics Sánchez Cuixart”. Entre els concentrats hi havia la vicepresidenta insular Susana Labrador, que fou crítica amb la detenció dels presidents d’Òmnium i l’Assemblea Nacional Catalana: “Jo que venc del món associatiu, pensar que hi ha gent implicada socialment amb temes culturals, de llengua i de país i que acaben empresonats, em fa dubtar del país on vivim i dels valors que defensa”.

Artur Parrón, coordinador d’Esquerra Unida a les Pitiüses, assenyalà que estam vivint un atac a la democràcia: “Això va més enllà de l’independentisme, això va de democràcia. Els darrers temps el règim del 78 ha colpejat a algunes llibertats que pensàvem que estaven assegurades. Això ens preocupa molt, estan restringint els valors democràtics en una Espanya i Europa del segle XXI que ens pensàvem que era altament democràtica i resulta que l’extrema dreta del nostre país va pel carrer i fa el que vol”.

Solidaritat a totes les illes
Les manifestacions silencioses de solidaritat amb els presos catalans s’han reproduït a les quatre illes. Així a Eivissa al voltant de setanta persones es concentraren ahir de tarda davant l’estàtua de Vara de Rey, col·locant una fila d’espelmes enceses i mostrant una pancarta on es podia llegir la paraula “democràcia”. Entre els reunits, es trobava l’exeurodiputat Bernat Joan o el regidor de Vila Joan Ribes.
A Mallorca, gairebé mig miler de persones es concentraren davant de la Delegació del govern de Palma per reclamar “llibertat” per als líders d’Òmnium i l’ANC. El president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, pronuncià un discurs en què ha reiterat el suport de la societat balear davant la “deriva repressiva de l’estat espanyol”.
Mateu recordà que “l’únic delicte que han comès els empresonats ha estat posar-se a favor del poble i sol·licitar una cosa tan elemental com és el dret a tots els pobles al seu alliberament, a la seva independència”.
A Menorca, unes 300 persones es concentraren a la plaça Miranda de Maó, just davant de la Delegació de govern i de la comissaria de la Policia Nacional.

El Govern balear també ha escenificat el seu suport als presos catalans
Els diputats de PSIB, Podem i Més realitzaren ahir al migdia un minut de silenci a les portes del Parlament.
Amb cartells de ‘Llibertat Jordis‘ han volgut denunciar el que han qualificat de perillosa deriva del Govern central i han alertat que “els següents podem ser nosaltres”.

La qüestió catalana també fou tractada al Parlament en el ple d’ahir
La portaveu del Govern, la socialista Pilar Costa, donà suport ahir de matí al ple de la cambra autonòmica al conseller de Turisme, Biel Barceló (del grup Més), qui demanà la mediació de la Unió Europea en el conflicte català. Costa ha defensat que “qualsevol opció que representi el diàleg és adequada”, contestant així al diputat popular Antonio Gómez, a qui ha recordat que la posició del Govern balear en aquest assumpte és la d’una ferma aposta pel diàleg, ja que “un conflicte polític només pot respondre per la via de la política”.

Gómez, en canvi, ha afirmat que “la solució és l’estat de dret” i que “no cap mediació” en aquest assumpte sobre el qual “el Govern d’Espanya” i els principals dirigents europeus ja s’han pronunciat.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES