TOP
El 2021 es capturaren 621 serps a Formentera. 7bts

Gairebé 3000 serps capturades a Formentera en 5 campanyes

La conselleria Balear de Medi Ambient ha presentat aquest dimecres la campanya d’enguany de captura d’ofidis a Formentera, campanya que té per objectiu reduir l’expansió d’aquesta espècie invasora a l’illa, ja que suposa el principal factor d’amenaça per a les poblacions locals de sargantana.
Durant el 2020 es capturaren a Formentera 521 serps, amb 220 gàbies.

Increment de captures durant el 2020
Tot i que la tendència des del 2017 fins al 2019 va ser a la baixa, el 2020 es va registrar un increment de captures, que es pot deure a un bon any de reclutament d’ofidis, a la meteorologia favorable o una major supervivència dels ratolins que funcionen com a esquers.En tot cas els resultats d’enguany serviran per posar en context les captures de l’any passat.

Acte de presentació a Can Marroig. Foto: GOIB

 

2.848 serps capturades entre 2016 i 2020
La campanya ja està en funcionament i preveu col·locar 300 gàbies repartides a 500 hectàrees de la zona de La Mola, que és on s’ha registrat la presència més gran de serps els darrers anys. Entre 2016 i 2020, l’operatiu del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) ha capturat 2.848 exemplars.
Enguany la partida destinada és de 42.000 €. Les tasques les durà a terme un tècnic del COFIB, que comptarà amb el suport d’un segon tècnic d’aquesta mateixa entitat que es desplaçarà a l’illa dos o tres dies a la setmana.
Avui dia hi ha 100 gàbies en funcionament i està previst incrementar-ne el número durant les properes setmanes, de manera progressiva, fins a mitjans de maig, quan totes les gàbies estaran col·locades i operatives, coincidint amb la fi del període d’hibernació de les serps.
L’objectiu d’aquesta campanya és la reducció de la capacitat d’expansió de la població de serps invasores a la nostra illa d’ençà que el 2016 s’hi detectà l’arribada de l’espècie Zamenis sacalaris, més coneguda com a serp blanca. Aquesta espècie s’alimenta de sargantanes i posa en perill la seva supervivència.

Objectius ambiciosos
El conseller balear de Medi ambient, Miquel Mir, ha destacat que “tot i que la població de la Mola és la més controlada i estudiada, els objectius han de seguir sent ambiciosos. En sols cinc anys s’han capturat gairebé 3.000 exemplars, i així i tot, encara segueixi havent-n’hi, fa pensar que anam per bon camí i fa que ens marquem objectius més ambiciosos per tal d’eradicar la principal amenaça per a les sargantanes de Formentera”. La sargantana de les Pitiüses (Podarcis pityusensis) és un dels dos rèptils endèmics de les Illes Balears, i per tant, la seva conservació és de màxima rellevància.

Campanya contra el Carpobrotus
A l’acte també s’ha presentat la campanya de control de l’espècie vegetal Carpobrotus, present a bona part de la costa de Formentera.
La campanya durarà quatre anys i s’hi destinaran 141.500 €. A banda d’eliminar la planta amb personal especialitzat, es realitzarà una cartografia precisa amb fitxes de camp per anotar ubicació, quantitat de planta, tipus de substrat i fotografies.

Estesa de carpobrotus. Foto: Pepa Losada

 

El pla preveu també realitzar campanyes de divulgació entre els residents. Cal recordar que tot i que no està prohibida la possessió de la planta, sempre que els exemplars no es propaguin fora d’aquests espais, són els propietaris el qui han de posar els mitjans necessaris per evitar que la planta no fugi cap al medi natural.
El Servei de Protecció d’Espècies facilitarà gratuïtament planta autòctona als propietaris de jardins amb Carpobrotus per tal d’encoratjar-los a substituir la planta invasora per una d’autòctona.
Es realitzaran, a més, campanyes de vigilància i seguiment a zones on la planta ha estat eliminada per prevenir qualsevol rebrot.
El Carpobrotus és originari de Sud-àfrica. Arribaren a les Illes Balears fruit del comerç i assoliren ràpidament un paper preponderant com a planta ornamental.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES