El Govern instal·la a Sant Ferran el primer memorial pels afusellats del feixisme de les Balears

Ahir, diada de la nostra comunitat i quan es complien 81 anys de l’assassinat de cinc persones a la tàpia del cementeri de la localitat de ses Roques, es presentà el monòlit, amb disseny de l’arquitecte Sebastiano Rossi, amb el que es pretén senyalitzar aquests espais a les Balears. Es tracta d’una peça de ferro corten, d’un metre d’altura aproximadament, que simbolitza l’arbre de la memòria i que recorda les cinc persones assassinades pels franquistes: Jaume Ferrer Ferrer, Josep Ribas Marí, Joan Tur Mayans, Jaume Serra Juan i Vicent Cardona Colomar.
Les conselleres de Cultura Fanny Tur, del Govern, i Susana Labrador, del Consell, així com Artur Parrón, en representació del Fòrum per a la Memòria Històrica d’Eivissa i Formentera i nombrosos familiars dels cinc assassinats assistiren a la inauguració del monòlit.

Els familiars: «Hem esperat massa temps»
Pep Sunyer, nebot d’un dels represaliats assegurà que la instal·lació del monòlit «és una cosa que està molt bé» i afegí que els familiars «hem esperat massa temps». Carme Ferrer, néta d’un dels afusellats, declarà que «com a mínim tenim un lloc on portar-li un ram de flors, encara que sempre li hem posat al nostre cor. Almenys ja no és com si s’hagués enterrat un ca, hi ha diverses persones i per nosaltres una de molt important».
Recordam que el Fòrum i el Govern impulsaren els treballs del passat novembre de l’equip de la Sociedad de Ciencias Aranzadi, que permeteren ubicar l’indret on foren afusellades les cinc persones, amb la troballa de projectils a terra i clavats al mur exterior del cementeri. També es trobaren restes òssies amb ferides de bala a la fossa comuna, unes restes que són ara mateix al laboratori per ser sotmeses a proves d’identificació amb l’ADN dels familiars.

About Author

Comments are closed.

background