TOP
Turistes gaudiexen de la platja as Pujols. Arxiu

Guillem López Casasnovas, economista: “Hem de començar a decréixer i si pot ser reconvertir l’oferta turística”

Avui al ‘De Far a Far’ de Ràdio Illa hem parlat amb Guillem López Casasnovas, economista menorquí dels més destacats de l’Estat espanyol en l’àmbit de l’economia pública i la salut. Catedràtic d’Economia a la Universitat Pompeu Fabra des de 1992, és fundador i actual director del Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES-UPF) i, fins i tot, ha assessorat al Banc d’Espanya.

López Casasnovas s’ha mostrat molt clar en la necessitat de decréixer en l’àmbit turístic a les nostres illes, entenent com a decréixer o bé mantenir-nos amb la quantitat de visitants actuals o bé fins i tot reduir-ne la quantitat, ja que les nostres illes arrosseguen una tendència de cada any sumar més visitants de manera “insostenible”.

Efectes negatius del turisme massificat

Segons l’economista, això comporta saturació, disminució de la qualitat dels serveis, augment de la necessitat de mà d’obra i destrucció de l’entorn i el medi ambient. Guillem López ha apuntat que cada any arriben inversors que desitgen recuperar la seva aportació econòmica inicial en el termini d’un o dos anys i això no fa més que augmentar aquesta roda a la qual, a més oferta, es vol crear més demanada i fer arribar més gent per omplir els cada vegada més nombrosos hotels i restaurants. D’altra banda, ha explicat que les empreses més veteranes el que volen és mantenir i millorar la seva oferta, i es veuen afectades per les problemàtiques d’aquest creixement sostingut, que acaba comportant dificultats per trobar treballadors i altres problemes associats a la massficació.

Menys quantitat i més qualitat

Casasnovas ha assegurat que el creixement en termes macroeconòmics no reverteix en una millor qualitat de vida de les famílies i els treballadors que han de pagar preus inflats i patir la falta d’habitatge. D’aquesta manera, proposa també substituir la massificació, és a dir, reduir la quantitat i millorar la qualitat per atraure un turisme amb més capacitat de despesa, créixer en ingressos sense créixer en turisme. El nostre convidat ha assenyalat que això pot causar controvèrsia i oposició social per part d’inversors i persones que, arran de la reducció d’oferta, perdin la feina o no puguin venir a fer la temporada, però, tot i això, ha defensat aquesta opció.

Preus dels hotels 

També hem parlat amb ell de l’augment dels preus de les pernoctacions hoteleres que segons l’economista actuen d’una forma monopolística fent que els visitants compensin aquest alt cost reduint la despesa en altres serveis com la restauració o les botigues.

Mesures concretes

D’aquesta manera, ha proposat mesures concretes com limitar l’entrada de vehicles d’una forma més estricta, repercutir al cost de les empreses de transport les externalitats que genera el turisme i no subvencionar el combustible, i demanar als treballadors de temporada forans que acreditin coneixement de la llengua i disposar d’un allotjament durant la seva estada a les nostres illes.

Podeu escoltar l’entrevista sencera a continuació:

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES