TOP
El projecte menysté el català i la resta de llengües cooficials de l’estat que no són el castellà.

GxF rebutja la marginació del català a la llei espanyola de comunicació audiovisual

Davant l’avantprojecte de llei de comunicació audiovisual promogut pel govern espanyol, que s’ha fet públic aquesta setmana, Gent per Formentera expressa la seva preocupació pel contingut que se n’ha pogut conèixer, on no es fixen uns mínims de producció en català a les obres de les grans plataformes audiovisuals accessibles a l’Estat Espanyol. Per a la formació, “en la situació de fragilitat de la nostra llengua davant les dinàmiques dels mercats, entre ells l’audiovisual, fets com aquests sols fan que augmentar-ne la indefensió i el perill d’esdevenir una llengua residual.

Des de Gent per Formentera es lamenta aquesta “poca sensibilitat del govern PSOE- Podemos envers la nostra llengua i envers la diversitat lingüística i cultural de l’estat, que, una vegada més, queden en paraules sense traducció en fets”, alhora que es denuncia que “el PSOE és reincident en aquesta línia, després que al mes de març s’aliés amb PP, VOX i Ciudadanos per impedir la igualtat de totes les llengües de l’estat en àmbits públics com el Congrés dels Diputats, coherentment amb el seu acord amb el PP el 2005 per imposar al reglament el castellà com a única llengua a la cambra, o en les repetides votacions conjuntes amb el PP per impedir l’oficialitat del català a les institucions europees”.

D’altra banda des del partit insularista s’espera que les notícies sobre l’ajornament de l’aprovació de la llei de l’audiovisual, realment sigui per tenir en compte la protecció del català.

Des de GxF es dóna suport a les iniciatives de Més per Mallorca. D’una banda, del Grup parlamentari que durà al Parlament de les Illes Balears una iniciativa per garantir la producció audiovisual en català a la llei de comunicació audiovisual. I, d’altra banda, la del senador Vicenç Vidal que ha instat dins de la Comissió de Control de RTVE a ampliar les hores de contingut audiovisual a RTVE en llengua catalana a les Illes Balears i al seu compromís a reivindicar que la llei de comunicació audiovisual no exclogui la protecció del català.

Des de Gent Per Formentera, i davant del “silenci del Govern Balear, i de la presidenta Francina Armengol, sobre aquest maltractament continuat a la nostra llengua per part d’un govern suposadament progressista i amic2, reclamem que el PSIB se sumi al rebuig d’una llei que exclou la protecció del català i doni suport a la iniciativa en defensa del català en la llei audiovisual.

Finalment, i coincidint amb el Dia Europeu de les Llengües, des de GxF es reclamen fets en la defensa i protecció de la nostra llengua i no sols paraules.

Compartir

PROGRAMES