Ha faltat Maria Teueta, gran cantadora i glosadora de Formentera

El passat dijous faltà Maria Mayans Juan (Formentera, 1930), als 90 anys. Maria Teueta, viuda d’en Vicent Barber, fou una de les cantadores i glosadores més prolífiques i celebrades de Formentera, a qui l’any 2006 el Govern balear concedí el Premi Ramon Llull, com a reconeixement per la seva tasca en el manteniment d’aquesta manifestació de la cultura popular. El 2011 el Consell de Formentera li atorgà el Premi Sant Jaume, «en reconeixement a la seva trajectòria com a cantadora per a la promoció i difusió de la cançó, com a gènere cantat tradicional de Formentera».

Aprengué de les dones de la seva família
Maria Teueta començà a interpretar quan tenia 11 anys i va aprendre de la seva mare i familiars, en especial de les seves ties, que cantaven durant les feines del camp i com a animació durant les festes, tal com ella mateixa comenta en aquesta entrevista amb Jaume Escandell. Destacà per la seva facilitat d’improvisar versos en qualsevol moment i circumstància, com recull l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera.
Filla d’emigrant a Cuba, els seus familiars destaquen que era una dona amb molta energia i vocació de transmetre als seus fills i néts l’amor per la terra i les tradicions de Formentera. De fet, el seu domini i passió per la glosa la portà a impartir lliçons particulars a les persones joves que es volguessin iniciar en aquest art popular.
A més, la cantadora formenterera participà en diverses xacotes i trobades de cants populars tant a Eivissa com a Mallorca, com el Festival de la Cançó Glosada de Manacor.
Maria Mayans Juan fou acomiadada ahir a l’església de Sant Ferran, deixant quatre fills, cinc néts i cinc besnéts.

About Author

Comments are closed.

background