TOP
Un camió grua traslladant una embarcació.

La botadura d’una barca s’encareix per la falta de rampes i la prohibició d’usar grua

Els navegants que vulguin botar o llevar de l’aigua la seva barca a Formentera hauran de tenir en compte que s’ha reforçat el compliment de la normativa que prohibeix fer aquesta operació des de la riba, ja sigui a l’estany des Peix o a la mar, amb l’ajuda d’un remolc, o per mitjà de camions grua.
La pràctica de dipositar les embarcacions amb camions grua ha set habitual fins aquesta temporada turística i transportistes consultats assenyalen que quan la portaven a terme “sempre es comunicava al Parc Natural i a la Demarcació General de Costes”. El Consell Insular ha informat Ràdio Illa que la prohibició de portar a terme aquestes pràctiques no és nova. La institució insular assenyala que aquesta restricció ja estava contemplada a l’ordenança aprovada el 2017 sobre ús i aprofitament de les platges i punts de bany de Formentera, així com en el reglament de regulació de l’estany des Peix i fins i tot en el Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) del Parc Natural de ses Salines. De fet, en l’ordenança de 2017 s’especifica: “Queda prohibit a totes les platges i sistemes dunars l’estacionament i la circulació de vehicles de qualsevol tipus, de dues, quatre o més rodes, per tracció mecànica o animal”. Així mateix, des del Consell s’ha indicat que correspon “al Parc Natural i la Demarcació de Costes el control d’aquests espais, els permisos i les activitats que s’hi facin”.

Tarifa per botar la barca
Ateses aquestes regulacions, i com que les rampes públiques per botar embarcacions de sa Boca i des Copinar es troben en mal estat, els usuaris no tenen altra alternativa que fer servir el servei de Travel Lift del port de la Savina. El Travel Lift està situat a la dàrsena de Llevant i és una grua que, equipada amb cintes i sistemes especials per subjectar el casc de l’embarcació, permet aixecar-la uniformement per traslladar-la de terra a l’aigua o a l’inrevés.
Per una embarcació de sis metres d’eslora, aquest servei costa actualment 122 euros, inclosos l’IVA i la taxa de l’Autoritat Portuària de Balears (APB). En el cas que l’interessat no transporti per mitjans propis l’embarcació fins al port, a aquesta tarifa s’hi haurien d’afegir uns 130 euros que val el trasllat en camió. Aquests preus augmenten a mesura que s’incrementa l’eslora de l’embarcació.

Rampes a l’espera de reparació
Sobre les rampes per botar les embarcacions a la mar, des del Consell s’ha informat que enguany s’havia arreglat la rampa des Copinar, tot i que els temporals de les darreres setmanes van malmetre dos taulons que es reposaran de forma imminent, quan remetin els vents de Migjorn que han afectat l’illa les últimes jornades.
D’altra banda, el Consell ha indicat que encara no ha arribat tot el material necessari per rehabilitar la rampa de sa Boca, tot i que s’ha sol·licitat fa “gairebé dos mesos”. Quan es completi l’enviament es procedirà a la seva reparació, segons fonts insulars.

Compartir

PROGRAMES