TOP
Cartell d’activitats.

La II República a Formentera; música, conferències i testimonis

Dimecres vinent 1 de desembre, a les 19 h, s’inaugurarà l’exposició La Segona República a Formentera al Centre Antoni Tur ‘Gabrielet’. Aquesta mostra es complementa amb els actes que també es duran a terme els dies 9 i 10 de desembre a l’Ajuntament Vell. La inauguració de la mostra comptarà amb la participació d’Aires Formenterencs, que sonaran una cançó inèdita que fa al·lusió a la II República a Formentera. Per a més informació sobre la recuperació d’aquesta cançó premeu aquí.

Part essencial de la història de la nostra illa
La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que aquest projecte “va néixer amb la voluntat de fer un exercici de memòria històrica i reivindicar els seus valors a l’illa”. A més, ha afegit, “Formentera mereixia una mostra com aquesta amb material, testimonis i fins i tot cançons que ens recorden i visibilitzen una part essencial de la història de la nostra illa”. La consellera també ha agraït “la implicació i l’enfeinada de recerca de totes les persones que han fet possible aquest projecte en el qual han estat treballant des de fa mesos”.
L’exposició del Centre Antoni Tur ‘Gabrielet’ mostrarà material gràfic i documentació sobre la II República i romandrà oberta fins al 15 de gener de 2022 en horari de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h, i dijous, divendres i dissabtes, de 18 a 20 h. La sala restarà tancada els diumenges i dilluns.

Equip d’assessorament històric
La mostra ha estat comissariada per Manolo Oya i per dur a terme aquesta iniciativa es va constituir un equip d’assessorament històric. Així, aquest equip va iniciar feines de recerca amb una doble intenció: aconseguir material de cara a l’exposició i fer arribar documentació a l’Arxiu Històric i a l’Arxiu d’Imatge i So de Formentera. Han format part d’aquest equip d’assessorament: Santiago Colomar, Artur Parrón, Carmelo Convalia, Toni Ferrer i Adrià Tur Homar, i han col·laborat en les feines de recerca Raquel Gonzàlez i Alfredo Montero.

La consellera i el comissari de la mostra han volgut agrair també la col·laboració i les aportacions de la família de Vicent Serra Mayans, de la família de Josep Ferrer Tur, Pep Andreuet, i de la família de Bartomeu Castelló Mayans, Xomeu des Cafè.

Visita del governador civil, 2 d’agost de 1931. Foto: Arxiu d’Imatge i So de Formentera

 

Projeccions i xerrades a l’Ajuntament Vell
El dijous 9 de desembre, a partir de les 18.30 h, es faran dues projeccions on es presentaran dos talls de les gravacions que es varen realitzar durant la feina de recerca, i que han aportat un material molt valuós: el testimoni sobre la biblioteca de Joan Colomar Torres, Joan Peret, a càrrec de Sonya Torres Planells, i les dues primeres cobles de la cançó sobre la Segona República recitades per Josep Escandell Ferrer, Pep d’en Jaume des Camp, que diverses fonts atribueixen a Bartomeu Castelló Mayans, Xomeu des Cafè.
Posteriorment, a les 19.30 h, Santiago Colomar parlarà sobre el pla d’urbanització de la Savina, Plànol d’en Cinnamond, i la seva vinculació amb els inicis del turisme a Formentera.

El divendres 10 de desembre, hi ha programades dues xerrades a partir de les 18.30 h. A la primera, Isidor Torres reivindicarà la importància de la figura del mestre Lluís Andreu per a l’illa de Formentera; i Adrià Tur Homar ho farà sobre els orígens i la rellevància del pensament llibertari a Formentera i els moviments sindicals.

Compartir

PROGRAMES