La nacra passarà a ser espècie en situació crítica

Aquest mol·lusc de grans dimensions, que pot arribar a mesurar fins a dos metres, i que fins no fa gaire abundava en els fons marins de les Balears i del Mediterrani, està patint una taxa de mortalitat que en algunes zones arriba al 100%.
La causa, segons l’Institut Nacional d’Oceanografia, podria ser un paràsit, un protozou que perjudica la glàndula digestiva de la nacra.
Encara es desconeix la via d’entrada del patogen que afecta aquest mol·lusc que pot viure més de dues Dècades i que en general, habita a les praderies de posidònia.
L’Institut apunta que la mortalitat s’ha propagat en molt poc temps, i alerta que tenint en compte el grau d’impacte, l’extensió geogràfica comprovada des de Gibraltar al cap de Creus, podria ser que el patogen encara es trobi en fase d’expansió.
L’altíssima taxa de mortalitat que registra la nacra ha dut a la comunitat científica a recomanar la recatalogació de l’espècie en l’àmbit nacional, de «vulnerable» a «situació crítica», catalogació aprovada tot i que encara està pendent de la publicació com a ordre ministerial.
Amb la finalitat d’adoptar mesures per evitar l’extinció de la nacra, s’establirà un reservori genètic per evitar l’extinció de l’espècie.

About Author

Comments are closed.

background