TOP
La Confraria de Pescadors es troba a la dàrsena de Llevant del port de la Savina. Foto: APB.

La nova Confraria de Pescadors continua buida més d’un any després d’acabar l’obra

El nou edifici de la Confraria de Pescadors de Formentera està buit i sense utilitzar malgrat que les feines de construcció acabaren el gener de l’any passat i l’Autoritat Portuària de Balears (APB) recepcionà l’obra, situada a la dàrsena de Llevant de la Savina, l’abril de 2021. La situació es podria reedreçar la setmana vinent, tot i això l’APB encara no sap posar data per a la posada en funcionament de les noves instal·lacions.

Falta de llum i aigua
La Confraria de Pescadors de Formentera, que continua emprant les antigues dependències de la dàrsena de Ponent, ha comunicat a Ràdio Illa que l’obstacle que impedeix el trasllat al nou edifici és que aquest no compta amb els subministraments bàsics d’aigua corrent i electricitat. Des de la Confraria s’ha assenyalat que aquest fet és un problema fins i tot per muntar els equips de la futura línia de fred, ja que després d’instal·lar-los no es podrà comprovar que funcionen correctament fins que hi hagi electricitat.
L’administració que ha licitat les obres, l’Autoritat Portuària de Balears, ha informat que “la dificultat és el retard en l’acabament de les obres del nou transformador, que el contractista no ha subministrat a temps”. En canvi, el problema seria menor en el cas del subministrament d’aigua corrent: “Només s’ha de fer una feina de connexió que es volia fer paral·lelament a l’electricitat, però que si és necessari es pot fer abans”, afirmen des de l’APB.

Maquinària retinguda per la vaga de transportistes que podria arribar la setmana vinent
La mateixa font afegeix que “per instal·lar [el nou transformador, l’empresa] s’ha de coordinar amb Endesa perquè s’interrompi el corrent elèctric, i el dia que es tenia previst fer-ho no va arribar la maquinària per la vaga de transportistes”.
El contractista que ha construït el nou edifici, Vilor, per un preu d’1.040.910 euros, no s’ha encarregat de l’escomesa elèctrica, que s’ha licitat a l’empresa Eiffage amb un expedient independent i valorat en 97.806 euros.
Fonts properes a l’obra han indicat a Ràdio Illa que en el projecte inicial de la instal·lació elèctrica de la Confraria es va incloure un centre transformador i una cel·la d’entrada, però, en canvi, es va ometre la cel·la de sortida, un element sense el qual no es pot subministrar llum al nou edifici. Aquesta mancança s’ha pogut resoldre sobre el paper; no obstant això, ara falta que la cel·la de sortida arribi a Formentera. De moment es troba, des de fa unes tres setmanes, aturada al port de València.
La vaga de transportistes convocada a tot el país suspengué l’operació de trasllat de l’aparell, programada fa pocs dies i ara s’espera que aquest enviament es realitzi la setmana vinent. A més, cal tenir en compte que aquesta maquinària conté gasos nocius, de manera que el transport s’ha de fer amb un vaixell de càrrega de materials perillosos, cosa que complica encara més l’operació.

Estat actual del canyís de la Confraria. Foto: A.M.

Sense data per ocupar el nou edifici de la Confraria de Pescadors
Des d’Endesa s’ha informat que quan arribi la cel·la a Formentera la companyia començarà el procés per programar la interrupció elèctrica que permetrà la instal·lació d’aquest aparell en el sistema elèctric de la Confraria. Des d’Endesa no s’ha volgut avançar cap estimació de quan es trigarà a fer el tall elèctric, perquè hi ha diversos factors en joc, entre ells revisar la documentació i avisar els afectats per la interrupció en el servei. Posteriorment, els tècnics de l’elèctrica hauran de revisar i certificar que la instal·lació de la Confraria està en condicions òptimes per ser connectada a la xarxa.
Així mateix, l’APB no ha facilitat cap termini per la conclusió de les feines i posterior ocupació del nou edifici per part dels pescadors. L’ens portuari ha indicat que “una vegada completada la instal·lació elèctrica s’ha de sol·licitar l’informe favorable al Govern balear” i “els temps [en aquesta gestió], ja se’ns escapen.
Paral·lelament a aquests esdeveniments alguns elements exteriors de l’edifici, com l’ombra de canyís, ja comencen a mostrar signes de deteriorament, com s’aprecia a la imatge.

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES