
La proposta del senador Ferrer per restringir la compra d’habitatge a no residents a les Balears no prospera en la Comissió Mixta
Les forces progressistes del Senat i del Congrés dels Diputats han votat avui a favor d’una proposta del senador electe d’Eivissa i Formentera, Juanjo Ferrer, i el senador canari de l’Agrupació Socialista de la Gomera, Juan Chinea Correa, per limitar la compra d’habitatges a les illes per part de no residents. La iniciativa que ha set debatuda en la Comissió Mixta d’Insularitat no ha set aprovada perquè ha comptat amb els vots en contra del PP i Vox.
En un comunicat, Ferrer exposa que davant l’adquisició massiva de pisos i cases per part d’estrangers -tant residents a la Unió Europea com no residents- els dos senadors han defensat que les nostres illes necessiten una protecció especial davant aquesta escalada, que està expulsant del mercat immobiliari a un sector molt ampli de la població.
La moció, que s’ha debatut amb representants de tots els partits polítics del Congrés i del Senat ha incorporat una esmena del PSOE per tal d’“explorar totes les fórmules legals possibles perquè la compra de l’habitatge s’emmarqui en el compliment de la seua funció social, i prioritzar l’accés a un habitatge digne i assequible a les persones residents i treballadores”. L’acord també contempla “traslladar a les institucions europees la necessitat de realitzar un estudi relatiu a la compra que no sigui per viure, amb la finalitat d’identificar mesures dirigides a combatre l’especulació”.
L’habitatge, un bé d’inversió i de luxe
En la nota, Ferrer destaca que “més del 30% de les compravendes d’habitatge a les Balears i Canàries correspon a compradors estrangers. En algunes zones concretes, especialment costaneres i turístiques, aquest percentatge s’eleva per sobre del 50%. Aquesta tendència, en molts casos de naturalesa especulativa, transforma l’habitatge en un bé d’inversió i de luxe, aliè a la seua funció social consagrada”, afirma el text de la moció defensada pel senador Juanjo Ferrer.
Ferrer ha recordat que el Parlament de les Illes Balears ja va aprovar el 2022 instar al Govern balear realitzar les gestions necessàries per limitar la compravenda d’habitatge a persones amb menys de cinc anys de residència. El senador assenyala que, d’acord amb el catedràtic de Dret Internacional Públic de la Facultat de Dret de les Illes Balears, Joan David Torrent, implementar restriccions normatives d’aquest tipus seria possible al marge dels tractats d’adhesió.
Altres exemples a Europa
Hi ha precedents d’aquest tipus de restriccions nacionals en altres països europeus al marge dels tractats de decisió comunitària. A la regió italiana de Bolzano-Trentino Alto ja va aconseguir prohibir la venda d’habitatges a estrangers durant un any. També s’han aprovat restriccions en la compra de terrenys agrícoles a Àustria i Dinamarca.
Finalment, el senador ha fet la següent reflexió: “Si podem regular l’accés de vehicles a Eivissa i Formentera, com es farà per afavorir els nostres residents i limitar l’arribada dels vehicles no residents que col·lapsen les nostres carreteres, per què no podem regular la compravenda d’habitatge afavorint la nostra gent?”
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.