TOP
Imatge aèria de punta Prima.

L’acusació retira els càrrecs contra Sònia Cardona i Josep Mayans en el cas Punta Prima

Avui s’ha reprès a l’Audiència Provincial de Palma el judici pel cas Punta Prima, en el qual l’acusació particular exercida per l’empresari d’un complex turístic d’aquesta zona, Leo Stöber, ha retirat els càrrecs contra l’exvicepresidenta insular de Gent per Formentera (GxF), Sònia Cardona, i l’exconseller de Turisme del mateix partit, Josep Mayans.
Com que la fiscalia no ha presentat càrrecs contra cap dels quatre encausats en el procés, la retirada de l’acusació particular provoca que tant Cardona com Mayans quedin exclosos del judici i de tota responsabilitat en aquest cas. Cardona, recentment nomenada secretària general de GxF, ha declarat a Ràdio Illa que ha viscut amb “gran alleugeriment” la finalització d’un procés que començà fa 11 anys i lamenta que dos dels seus companys de partit i de l’equip de govern 2007-2011 del Consell de Formentera encara hagin de seure en el banc dels acusats.

Presumpte delicte de prevaricació
Tot i que el ministeri fiscal no ha formulat cap acusació, aquest judici, suspès el novembre de 2021 per indisposició d’una de les magistrades, continua endavant amb l’acusació particular d’Stöber contra altres dos membres de GxF, l’expresident del Consell, Jaume Ferrer, i el conseller d’Hisenda, Bartomeu Escandell, que sempre han defensat la seva innocència. L’empresari, qui assegura que amb l’aprovació del Pla Territorial Insular (PTI) de 2010 no va poder ampliar urbanísticament el seu negoci, segueix sol·licitant per als dos processats una pena de cinc anys de presó per un presumpte delicte de prevaricació. En canvi, Stöber no presentà cap acusació contra els consellers del PSOE que també votaren a favor del PTI i integraren la coalició de govern amb GxF durant la primera legislatura del Consell.
Demà es reprendrà el que previsiblement serà la darrera sessió del judici en què es durà a terme el tràmit d’informes, és a dir, la compareixença final dels advocats de la defensa i de l’acusació particular, de manera que el procés ja quedarà vist per sentència.

El ministeri fiscal no hi veu delicte
La Fiscalia ja ha avançat en el seu escrit de conclusions que demanarà l’absolució dels processats. En el seu informe indica que el setembre de l’any 2010 es va aprovar definitivament el PTI que declarava espais lliures públics i no edificables uns terrenys de punta Prima propietat de l’empresa d’Stöber, Sunway S.L.
La fiscalia assenyalà que aquesta declaració responia a la voluntat de mantenir la qualitat paisatgística i natural de l’espai, d’especial fragilitat per estar inclòs dins de la zona perifèrica de protecció del Parc Natural de Ses Salines. D’aquesta manera, i d’acord amb l’escrit del fiscal, no queda acreditat que els acusats haguessin endarrerit, intencionadament i amb ànim de perjudicar Stöber, l’aprovació definitiva del Pla Especial de Reforma Interior (PERI) de punta Prima.

Compartir

PROGRAMES