Les altes temperatures i els coloms salvatges perjudiquen la collita de raïm

La verema ja s’ha portat a terme en bona part de les vinyes de l’illa i enguany per a molts viticultors la collita no ha estat tan bona com la de l’any passat. Ho explica Robert Ribas, de les Bodegues des Cap de Barbaria, qui assegura que enguany la productivitat dels ceps ha minvat en un 30% respecte a l’any passat.

Ara bé, Ribas ha apuntat que el 2016 fou un any excepcionalment abundant, i que si es valoren els darrers cinc anys, la collita d’enguany està «dins de la normalitat». Així, la bodega des Cap calcula que podrà produir unes 8.000 botelles amb diverses varietats.

Un altre factor que ha minvat la collita és la presència del colom salvatge, malgrat que el Consell Insular, en col·laboració amb les associacions de caçadors, porta a terme campanyes de control de la població d’aquesta au. Diumenge 3 de setembre, per exemple, tendrà lloc una de les jornades en què està autoritzada la caça del colom.

Pel que fa als productors familiars, Vicent Tur, de Can Carlos, ha explicat a Ràdio Illa que «els coloms acostumen a afectar les vinyes de les vores de la finca, un factor que perjudica especialment a les explotacions més petites». Respecte a la productivitat, Tur ha apuntat que enguany preveu una minva «d’almenys el 40% de la productivitat».

Sobre les fortes pluges del mes d’agost, el de Can Carlos ha assegurat que no s’han notat gaire en la collita, tot i que «la garnatxa se n’ha ressentit, ja que l’aigua ha unflat un poc el gra».

D’altra banda, José Abalde, de les bodegues Terramoll de la Mola, ha explicat que «la verema començà l’1 d’agost, recollint progressivament el raïm segons el seu estat de maduració» i que les pluges han afectat les seves vinyes mínimament «perquè els ceps estaven molt vigorosos i sans després de fer-hi dues podades». En tot cas, afegeix Abalde, després de les pluges «el sòl s’eixugà en tres o quatre dies i l’únic que provocaren és que s’aturàs la progressió de la maduració i s’hagués d’alentir la verema». Respecte a la productivitat, l’enòleg calcula que enguany la collita serà similar a la de l’any passat  i que, en cas de registrar-se alguna minva, serà en el raïm blanc.

About Author

Comments are closed.

background