L’Hospital de Formentera ja fa proves de TAC amb contrast endovenós

La tomografia axial computeritzada (TAC) amb contrast endovenós és una tècnica per la qual s’introdueixen al torrent sanguini certs medicaments per realitzar estudis radiològics, provocant el realç dels vasos sanguinis i de diferents òrgans interns que d’altra manera no es podrien visualitzar. Tretze pacients de la nostra illa ja han estat atesos amb aquesta prova, després que s’hagi completat el procés d’implantació progressiva de tota la cartera de serveis del tomògraf.
Aquest procés va començar fa 10 mesos, el juny de 2018, amb la realització de les primeres proves de TAC sense contrast. Un mes després es va començar amb caràcter urgent. Per fer als contrastos endovenosos, no exempts d’efectes adversos, s’ha hagut de potenciar el servei amb una guàrdia mèdica presencial, a més d’incorporar al TAC un injector d’última generació. Per completar  la cartera de serveis del TAC de l’Hospital de Formentera falta la implementació de les proves de tomografia axial urgent, sense programar, amb contrast endovenós, que actualment s’han de portar a terme a Eivissa. En declaracions a Ràdio Illa, el director de l’Hospital, Antonio Sanz, ha indicat que la intenció de l’Àrea de Salut és que aquest servei també es porti a terme a Formentera, tot i que no ha pogut facilitar cap termini estimat.

Gairebé 200 proves de TAC en menys d’un any
Des de l’inici de l’activitat del TAC el juny de 2018 fins a la data, s’han realitzat un total de 197 TAC s, d’ells 13 amb contrast i 184 sense contrast dels que 127 es van realitzar en 2018 i 63 des de principi d’any. La gran majoria de les proves realitzades sense contrast corresponen a proves  cerebrals, exactament el 42,4%, 78 TAC ‘s. El segueixen els 36 TAC ‘s abdominals, el 19,5%, els 26 de tòrax, el 14%, 18 facials, 15 de columna, 8 d’extremitats i 3 de pelvis.
Per Carmen Santos, directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera «és el nostre deure acostar la sanitat als pacients als seus llocs de residència i evitar el trasllat de pacients de Formentera és una gran notícia. Els professionals compten amb més eines diagnòstiques amb aquesta tecnologia d’última generació».

About Author

Comments are closed.

background