TOP
Formentera compta amb prop de 300 camins. Foto: CIF

Licitada l’elaboració del primer catàleg de camins de Formentera

El Consell informa que ha sortit a licitació el contracte de serveis per a la redacció del primer catàleg de camins de l’illa de Formentera. L’elaboració d’aquest catàleg és una de les prioritats previstes en el Pla Insular de Gestió del Patrimoni Cultural de Formentera 2020-2021, aprovat en el ple del passat mes de gener i que té com a objectiu documentar prop de 300 camins de l’illa. El pressupost previst per a aquest contracte és de 170.000 euros més iva i la duració per a la realització del catàleg es calcula en tres anys.

Catàleg elaborat per un equip interdisciplinari
La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha assenyalat que amb la publicació d’aquest concurs “es fa una passa important per a disposar d’una eina que consideram essencial per conèixer la nostra història. Quan s’acabi aquesta tasca, tindrem un catàleg de camins identificats amb una descripció tècnica, que a més anirà acompanyada de tota una informació antropològica, cultural i patrimonial que li donarà molta més força i més vàlua a aquest catàleg”, ha subratllat Guasch. Segon recull la memòria del concurs, per a dur a terme aquest projecte s’ha de comptar amb un equip interdisciplinari integrat per cinc persones: un antropòleg cultural, dos historiadors, un topògraf i un jurista.
La titular de Patrimoni ha recordat que el 2012 es va intentar fer aquest catàleg, mitjançant un conveni amb l’Obra Cultural Balear, “però que la manca de recursos humans que poguessin dedicar el temps suficient a aquesta tasca va impedir poder continuar i finalitzar la feina iniciada”. En aquell moment, es va fer un treball que comprenia la localització, descripció i valoració patrimonial de les vies de les vendes de Porto-Salè, la Miranda, Cala Saona i cap de Barbaria. “Ara també s’aprofitarà aquell treball per a l’elaboració del catàleg”, ha recordat la consellera.
A banda de recollir la descripció i valoració patrimonial dels camins, el catàleg també contemplarà aspectes jurídics com ara la titularitat o l’existència d’altres drets que es puguin acreditar.
Les actuacions previstes en aquest contracte contemplen el buidatge de les fonts documentals, la creació d’una base de dades, la creació d’un visor web i l’elaboració d’informes documentals. Per a la realització d’aquesta tasca també es preveu la realització d’entrevistes a informants de l’illa i fitxes individuals.

Compartir

PROGRAMES