TOP
Copa menstrual.

MxMe i Silvia Tur proposen que el Govern regali copes menstruals als instituts

La diputada per Formentera, Sílvia Tur, i Més per Menorca, han presentat una PNL al Parlament perquè el Govern posi en marxa un programa als instituts d’educació secundària per regalar una copa menstrual a totes les joves que cursin primer d’ESO.

Campanya informativa
També proposen que l’Executiu acompanyi aquesta iniciativa d’una campanya informativa sobre els avantatges dels diferents productes d’higiene femenina sostenibles (copa menstrual, braga menstrual, compreses de tela…) respecte d’altres productes de menstruació tradicionals, i que es donin indicacions a les estudiants sobre el seu ús, talles, i se les adverteixi sobre la reacció que pot produir en les al·lèrgiques al làtex, entre altres informacions.
La diputada Sílvia Tur ha fet èmfasi en aquesta part més pedagògica de la proposta perquè el cicle menstrual “és molt desconegut per a les alumnes (i per a la gran majoria de dones): per què s’inicia, què significa cada fase, què implica, quins canvis experimenta el cos en cada cicle, com conèixer-lo, què pot ser signe d’alarma… i per aquest motiu cal una campanya als instituts, idealment ajuntant alumnes de diferents cursos per tal que parlessin entre elles i compartissin les seves experiències, sota la mirada d’una professional sanitària per tal que els pugui explicar el perquè i com fer-ho millor, per elles i pel planeta”.

Benefici mediambiental
De la seva banda, la diputada de MxMe, Patrícia Font, ha explicat que la iniciativa se centra en la copa menstrual, que presenta certs avantatges respecte dels productes més tradicionals com que pot ser reutilitzada: es pot arribar a fer servir fins a cinc anys, a diferència de les compreses i tampons, que són productes d’un sol ús. «El fet que aquest producte pugui ser reutilitzat implica un benefici mediambiental considerable (es calcula que les dones generen, de mitjana, sis quilos anuals de residus de tampons i compreses anualment), però també un estalvi econòmic considerable», ha incidit.

Resoldre els dubtes
Segons les diputades proposants, aquesta campanya ha d’ajudar a resoldre els dubtes, en un clima de confiança, de les alumnes envers el seu cicle i mostrar les alternatives per tenir cura de si mateixes. «Hem de pensar que l’alumnat femení coneix molt menys el seu cos que l’alumnat masculí, i sempre és més senzill triar una compresa o un tampó que es tira, que una copa (en el sentit que et posa al davant el tabú de la sang que no es mostra mai)», ha apuntat Font.
La PNL no oblida la reivindicació ja històrica de reduir al 4% l’IVA dels productes de menstruació i insisteix també en aquesta necessitat.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES