No hi ha dispositius que mesurin si la remor de la central des Ca Marí compleix la llei

La Comissió Balear de Medi Ambient aprovà el passat març l’autorització ambiental, impulsada des del Consell de Formentera, que establia mesures correctores per a les vibracions, les remors i les emissions de fums de la subestació elèctrica des Ca Marí.
No obstant això, a principis de juny la Comissió de Medi Ambient decidí suspendre les restriccions de remors que havia establert, fins que es resolgui el recurs que ha presentat Endesa. Entre aquestes mesures hi havia la instal·lació de quatre punts per mesurar els valors sonors. La companyia ha recorregut amb l’argument que «la central des Ca Marí no està en condicions de complir amb els valors exigits i això obligaria a interrompre la seva activitat, el que deixaria desproveïda d’electricitat l’illa».
D’aquest assumpte en parla a Ràdio Illa el president de la Comissió Balear de Medi Ambient, Antoni Alorda.

La central
Malgrat que durant les èpoques de menys demanda la xarxa de Formentera s’alimenta amb el flux elèctric que arriba a través dels dos cables submarins des d’Eivissa, durant els mesos de temporada turística, s’ha de complementar la generació energètica amb una turbina que data de la dècada dels 60 del segle passat, alimentada amb dièsel, i amb grups electrògens que s’instal·len durant l’estiu per reforçar la producció. Aquestes instal·lacions fa anys que provoquen importants molèsties als veïns de la zona.
Un tercer cable que abasteixi d’electricitat a Formentera permetria prescindir de la turbina i els grups electrògens. Segons el Govern balear, està previst que les feines del cable comencin el 2022.

About Author

background