TOP
Projecte de la nova carretera PM-820.

PGE 2022: Formentera demana un nou conveni per renovar la carretera

El Consell de Formentera reclama la signatura d’un nou conveni de carreteres que es pugui incloure en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2022. Abans que acabi el mes d’octubre està previst que representants de la institució insular es reuneixin amb responsables de la Direcció General de Carreteres, pertanyent al Ministeri de Transports i Mobilitat. L’objectiu de la delegació formenterera serà pactar un conveni plurianual a quatre anys (2022-2025) que suposi una inversió total de 32 milions d’euros i permeti abordar la millora de la carretera principal de la Savina a la Mola, amb nou asfaltat i soterrament de línies, així com l’adequació de la carretera de cala Saona i del tram que va des del restaurant es Cap fins al far.
Pel que fa a la intervenció a la carretera PM-820 i d’acord amb el Pla de Mobilitat Sostenible, la proposta del Consell suposa un canvi significatiu de la principal artèria de circulació de l’illa i un pas endavant per fomentar l’ús segur de la bicicleta. L’actuació contempla la segregació del carril bici en el tram de la carretera de la Savina as Caló (vegeu la imatge), de manera que per una banda hi circulin els cotxes en els dos sentits i, separats mitjançant elements com jardineres, s’hi situïn els dos sentits de carril bici.

Precedents
No és la primera vegada que el Consell sol·licita una reedició del conveni de carreteres. El 2018, quan encara hi havia Mariano Rajoy a la Moncloa, el llavors president del Consell, Jaume Ferrer, visità el ministeri per demanar una inversió en aquest capitol. Pocs mesos després, però ja amb Pedro Sánchez a la presidència del Govern, diversos senadors populars presentaren una moció en la Comissió de Foment de la cambra alta en la qual s’instava al Govern de l’Estat a signar un nou conveni de carreteres amb Formentera.
El Consell de Formentera ha estat el primer de les Balears que ha finalitzat l’execució de l’anterior conveni de carreteres, signat el 2009 amb l’Estat, que va suposar una inversió de 13,4 milions d’euros. Aquest conveni va permetre la construcció de les circumval·lacions dels nuclis des Pujols i Sant Francesc, a més d’obres de millora dels vials de l’illa, com ara la zona escolar de Sant Francesc o l’actuació a la carretera de ses Salines, entre la Savina i es Pujols. La darrera intervenció finançada amb el conveni fou la millora de la carretera des Cap de Barbaria, finalitzada el 2015.

Inversions a Formentera en els PGE 2022
A falta que els Pressupostos Generals passin el tràmit parlamentari i siguin aprovats, de moment contemplen dues inversions en infraestructures a Formentera. D’una banda, el 2022 es destinarien 424.000 euros en un projecte de consolidació del regadiu a partir de l’optimització d’aigües regenerades, una partida que estaria complementada per una inversió de 636.000 euros que arribaria el 2023.
D’altra banda està prevista la inversió d’1.550.000 euros al port de la Savina, que es destinaran a l’habilitació de la primera planta de l’edifici A de serveis (900.000 euros) i a l’adequació i millora del dic i de l’escullera exterior (650.000 euros). L’edifici A està situat a la dàrsena de Llevant, concretament entre el moll comercial i la dàrsena pesquera. La intervenció que s’hi durà a terme permetrà que la primera planta aculli oficines, el centre de control i els vestidors de l’APB, despatxos per al Consell de Formentera, Capitania Marítima i la Reserva Marina, un consultori mèdic, així com un menjador, una biblioteca, una sala de reunions, dependències per a arxius, magatzems i lavabos. La planta baixa continuarà com fins ara destinada a usos comercials.

Inversió estatal de 350 euros per illenc
El Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat de 2022 destina 680 milions d’euros a inversions del Govern central a les Illes Balears, que representen un 34% més que els d’enguany i eleven la mitjana per habitant fins als 350 euros, per damunt del conjunt del país, on se situa en 274 euros.
A falta de les esmenes que es puguin presentar, els pressupostos 2022 contemplen per a l’arxipèlag una partida de 183 milions d’euros per al reconeixement del Factor d’Insularitat, que se suma als 172 milions d’inversió directa que l’Estat executarà el pròxim exercici a les infraestructures de la seva titularitat. Les ajudes i subvencions al transport aeri i marítim suposaran un pressupost de 268 milions d’euros –una assignació que ha crescut prop d’un 83% en els darrers quatre anys-. D’altra banda, es preveuen 2 milions d’euros en regeneració d’aigües i 4,5 milions d’euros, en habitatges de lloguer, dins del Pla 20.000. Les Illes Balears rebran, a més, 50 milions d’euros de l’Estratègia de Resiliència Turística.

Compartir

PROGRAMES