TOP
Diversos voluntaris participen en una neteja del litoral a la Mola, el 2018.

Qué Celeste aposta pel retorn d’envasos i ofereix col·laboració als comerços per aplicar-lo

L’Associació Qué Celeste ha fet pública una nota de premsa en què reivindica la vigència del Sistema de Dipòsit Devolució i Retorn (SDDR) d’Envasos i es posa a disposició del sector del comerç i de la Petita i Mitjana Empresa de Formentera (PIMEF) “per prestar la nostra col·laboració a tractar aquest tema en futures reunions i ajudar a la implantació de l’SDDR a Formentera”.

Plàstic a Formentera: el 50% dels residus de la platja i el 65% a l’interior 
Aquesta entitat, que en els últims sis anys ha participat en més de 50 neteges de platges, veu “evident la necessitat de buscar solucions al plàstic d’un sol ús”. En la nota, indica que “en les darreres dècades ens hem acostumat al seu ús desmesurat i podem començar a posar-li fre amb alternatives com l’SDDR”. En aquest sentit, Qué Celeste assenyala:
1. Ampolles de plàstic, envasos, embolcalls, bosses, etc, suposen el 50% dels residus recollits en neteges de litoral o platja de Formentera i el 65% del recollit en neteges d’interior de l’illa (camins, zones urbanes, etc.)
2. Segons dades del Consell de Formentera i del Govern de Balears només es recicla el 25% de mitjana dels plàstics PET (ampolles, envasos, etc.). Per llei, l’única empresa acreditada per al reciclatge d’aquests plàstics és Ecoembes. Aquesta empresa cobra per cada envàs que fabrica una taxa per al seu reciclatge (el símbol circular de fletxes), és a dir, cobra per reciclar el 100% dels envasos, però només recicla el 25%.
3. L’SDDR funciona des dels anys noranta (Dinamarca 1991, Holanda 1993, Austràlia 1993, etc.) fins a més de 40 països actualment amb petites diferències en la seva aplicació. Les noves legislacions balear i espanyol apunten a la implantació d’aquest sistema en àmbit estatal els anys vinents, una mesura que busca la manera de recuperar per al tractament el màxim possible dels productes reciclables. Als països que es desenvolupa el SDDR arriben a recuperar entre el 80 i el 90% de les ampolles de plàstic que es posen al mercat davant del 25% actual a Espanya (dades de la Unió Europea)”.

Formentera: entre dos i tres bosses de residus de plàstic per setmana
Qué Celeste afegeix que per abordar aquest repte “necessitem la col·laboració de tots, no només dels més afectats sinó també de la societat en general per dur a terme aquest canvi. La gran majoria de la població de Formentera llencem entre dos o tres bosses d’escombraries d’ampolles de plàstic cada setmana i no s’aconsegueix passar del 25% de reciclatge. Alguna cosa ha de canviar”.
Sobre la implantació de l’SDDR a Formentera, Qué Celeste apunta que “s’ha d’aplicar buscant la millor opció per a cada model de negoci. Als països que ja s’està desenvolupant hi ha molts tipus de màquines per recollir els envasos, algunes tornen directament la taxa corresponent, altres donen tiquets que es canvien, etc.
N’hi ha que costen 60.000 € i tenen tecnologia punta, però també n’hi ha de 5.000 € més analògiques i mecàniques.
Aquest és un dels punts on més dubtes es generen als supermercats i és cert que no se’ls ha avisat amb prou temps per buscar les alternatives més adequades a cada tipus de negoci, així i tot entenem que en dotar aquesta prova pilot d’una subvenció de 500.000 € es podria engegar algun tipus de compra en grup de màquines adequades, amb contracte de manteniment, que facilitaria molt la posada en marxa d’aquest sistema.
Hauríem d’exigir a Ecoembes que es responsabilitzés de la recollida dels supermercats i posterior reciclatge de les ampolles de plàstic i també que financés en part aquest sistema almenys pel que fa al trasllat a les plantes de reciclatge de les ampolles prèviament recollides i auditades als supermercats.
Així mateix, hauríem de sol·licitar que al nou contracte d’escombraries de Formentera que està pendent de renovar des de fa dos anys, s’estipulés alguna mesura per a la implementació del SDDR”.

Experiència de l’SDDR a Formentera: 2018 i 2019
Des de l’associació Qué Celeste, que abans de la pandèmia havia organitzat el festival anual de circ i art del mateix nom, amb un clar rerefons ecologista, s’ha recordat que aquesta entitat ha “col·laborat/participat en altres activitats amb altres associacions d’àmbit ecologista com REZERO, CLEANWAVE (aigua potable gratis durant els festivals), PLASTIC FREE FORMENTERA i d’altres més d’àmbit local, balear, estatal i internacionals.
A més, els dos darrers festivals (anys 2018 i 2019) convidarem a REZERO a explicar-nos com funciona l’SDDR i per això vam tenir una màquina de devolució d’envasos operativa durant els dies que va durar el festival amb molt d’èxit. Molta gent la va poder utilitzar i escoltar les explicacions sobre aquest sistema que ens van oferir.
També col·laborem aportant les dades de les neteges de platges, mitjançant una auditoria dels residus recollits i el seu enviament a REZERO, per fer les estadístiques sobre tipus de residus recollits que han servit en part per realitzar els informes que es van aportar al Govern de Balears per a realitzar aquesta Llei”.

D’altra banda, a més de les mesures contemplades en l’SDDR, Qué Celeste assenyala altres actuacions que podrien complementar-lo.
1. Fonts d’aigua potable públiques, a places de nuclis urbans, port, fars, etc. Ja n’estan funcionant moltes a Mallorca i alguna a Eivissa.
2. Filtres domèstics o professionals d’aigua per a cases o industrials, n’hi ha de molts tipus i preus i es deixaria d’usar aigua d’ampolla a moltes llars i negocis
3. Aigua en ampolles de vidre, curiosament ja s’està realitzant en alguns supermercats de Formentera amb sistema de retorn del vidre, per la qual cosa no entenem que es rebutgi el SDDR per a plàstics i s’estigui fent amb el vidre.

 

 

 

 

 

 

Compartir

PROGRAMES