TOP
La reunió ha comptat amb una assistència notable. CIF

Quotes i antiguitat, dubtes majoritaris entre els usuaris de l’estany des Peix

La Sala de Cultura Cinema ha acollit aquest dilluns vespre una trobada on s’han explicat en detall els punts més destacats del reglament de regulació del fondeig a l’estany des Peix.
La reunió, que ha comptat amb una assistència notable, s’ha iniciat amb una presentació per part de la presidenta del Consell, Ana Juan, i el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, que han anat detallant en què consistirà la regulació, que recordem que preveu 78 amarratges en pantalans flotants i 207 punts de fondeig en boies de baix impacte.
També s’ha parlat dels objectius de la mesura, que impliquen recuperar mediambientalment l’estany, així com els seus usos tradicionals, la millora de la seguretat dels usuaris i l’erradicació de les embarcacions que es fan servir d’habitatge.

Instantània de l’exposició del reglament. 7bts

 

Criteris i puntuació
Quant a les embarcacions que hi podran fondejar, aquestes seran les de les llistes setena i vuitena d’un màxim de 10 metres. Una mateixa persona podrà obtenir un amarratge, i tindran prioritat d’amarratge als pantalans les persones majors de 65 anys i les que tinguin mobilitat reduïda.

Així mateix, tindran prioritat les embarcacions que han fondejat a l’estany des d’abans del 5 de juliol de 2002, per bé que la resta també tindrà opcions d’amarrament segons uns criteris de puntuació on es qualificarà el tipus d’embarcació, amb prioritat per les tradicionals com el llaüt o el bot a vela llatina, el tipus i potència de la propulsió, amb més puntuació per motors de menys de 50 cv i pels impulsats per energies renovables, els materials de construcció, amb prioritat per les embarcacions de fusta i materials sostenibles, l’origen de la matriculació o l’antiguitat com a usuari de l’estany entre altres conceptes.

A més, es demanarà un mínim de dues sortides a navegar o pescar cada mes, i les embarcacions sols es podran treure de l’amarrament durant períodes llargs per causes justificades com ara reparacions, ja que no es permet un ús discontinu dels amarraments.

Quotes
Quant als preus de les embarcacions de petita i mitja eslora, aquests fluctuaran entre els 50 i 150 euros al mes, si bé hi haurà bonificacions d’un 40% per a persones jubilades, del 30% per a famílies nombroses, 25% per embarcacions amb zero emissions i 15% per les tradicionals. Aquestes bonificacions seran acumulables excepte les de jubilació i família nombrosa.

Preus cars
Després de l’exposició del reglament, s’ha establert un torn de precs i preguntes on s’ha evidenciat que tot i que la regulació és una mesura amb força acceptació, el preu de les quotes mensuals preocupava bastant els usuaris.

També amoïnava el fet de no poder demostrar l’antiguitat de l’amarrament i altres qüestions com els horaris i l’organització del servei de barquer o la incidència d’inclemències meteorològiques adverses en els pantalans.

Capítol a banda ha set la preocupació dels professionals de les embarcacions de la llista sisena, que preveuen que la seva exclusió de l’estany sigui el final del negoci per molts d’ells.

Pancarta reivindicativa una volta acabada la reunió. 7bts

 

30 dies hàbils
Finalment, s’ha informat que el termini per presentar sol·licituds s’establirà en 30 dies hàbils a partir de l’endemà de la publicació de l’aprovació inicial del Reglament al BOIB, avui dimarts. Aquestes es podran presentar a l’OAC o a l’OVAC per via telemàtica.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES