TOP
En Joan Marí Serra ‘Cordeta’ (Foto: arxiu familiar)

Recordam Joan Cordeta: “Fins i tot mort, encara hi ha gent que ve a casa a donar les gràcies”

Si algú no és nascut o criat a Formentera, però porta prou anys vivint-hi i convivint amb les persones d’origen local, ha d’haver sentit a parlar en alguna ocasió, per força, d’en ‘Cordeta’. Una persona que ajudava a la gent, sobretot en temes de salut, segons expliquen a l’illa. Alguns s’hi refereixen amb el terme curandero. D’altres fan servir el mot remeier. D’altres, senzillament, diuen que era una persona sàvia.

Avui al De far a far hem volgut saber més d’aquesta persona propera i misteriosa que fou en Joan Marí Serra ‘Cordeta’, a qui moltíssima gent de Formentera va visitar en vida per sanar mals, per emergències també mèdiques, o, demanar consell, senzillament, sobre temes diversos, ja fossin relacionats amb la terra o altres decisions per prendre.

Ho hem fet de la mà del seu fill Mariano Marí ‘Cordeta’, que ens ha parlat dels coneixements profunds del seu pare en moltes matèries, on combinava coneixements ancestrals del camp amb la formació intel·lectual per mitjà de lectures, sense obviar el do, el poder innat que ell tenia. I de com els aplicava, des de casa seva des Cap, a tothom que hi anava, fins i tot gent de fora de l’illa, narra en Mariano.

Escolteu l’entrevista sencera clicant aquest reproductor. Mariano Cordeta intenta fer entendre les habilitats del seu pare. I ho fa traient-li ferro, com ho hagués fet son pare, ens diu, que animava a tothom a simplement escoltar el seu cos. Ho fa tot fent un al·legat a favor dels coneixements de salut tradicionals. També, ens confessa, no obstant això, i per mitjà de diverses situacions i anècdotes, de què era capaç el seu pare, el que molts no trobaran altra paraula per definir-ho, en sentir-ho, que no sigui màgia.

Mariano Marí ‘Cordeta’ a l’estudi 1 de Ràdio Illa

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES