TOP

Sa Unió demana que es puguin fer proves PCR a l’Hospital de Formentera

El portaveu del grup polític Sa Unió de Formentera PP-Compromís, Llorenç Córdoba, ha sol·licitat que es doti “de manera urgent” a l’Hospital de Formentera dels equips i el personal necessari per a poder realitzar les proves de PCR per a detectar la covid-19 a l’illa, ja que, denuncia, “som l’única illa de les Balears que no té possibilitat de fer tests PCR al seu hospital per a la detecció del virus”.
Córdoba recorda que actualment les mostres s’envien a Eivissa i Mallorca per a analitzar-les, amb els consegüents dies de retard a l’hora d´obtenir resultats. Els experts recomanen que els tests de PCR es facin en les primeres 24 hores des de l’inici dels símptomes o sospita de contacte amb una persona infectada.
La formació opositora afegeix que “des de l’inici de la desescalada es va mostrar imprescindible la detecció precoç dels casos de covid-19, per la qual cosa és clau que es practiquin proves als casos sospitosos lleus o simptomàtics. Cal detectar els casos ràpidament per poder identificar els contagis, aïllar-los i evitar la seva extensió”.
Aquesta estratègia, indiquen, “s’ha d’acompanyar de la identificació, vigilància i la realització de test als contactes més estrets, ja que només així, juntament amb el compliment de les normes bàsiques d’higiene i distanciament, evitarem retrocedir i tornar al confinament”.

Per diferenciar la covid d’altres patologies
Córdoba recorda que en els pròxims mesos, com cada any, “començaran a donar-se casos d’altres malalties respiratòries estacionals amb una simptomatologia similar a la del virus que ha provocat aquesta pandèmia. En aquests casos serà molt important poder diferenciar entre un simple constipat i una infecció per la malaltia de la covid-19 per prendre les mesures adients en cada cas i actualment l’única manera efectiva de fer-ho és amb una prova PCR”.
En la nota, Sa Unió assenyala que la PCR és una tècnica que no requereix màquines costoses i és fàcilment realitzable adequant el laboratori i formant als tècnics. Els reactius són els mateixos que s’estan utilitzant en altres hospitals de les illes, segons el comunicat.
Per això, el cap de l’oposició apunta que “hem de ser conscients que la fita és lluitar contra la propagació del virus i protegir la salut de les persones que viuen a l’illa i la dels que ens visiten, a més de generar confiança als mercats turístics emissors i traslladar el missatge de Formentera com a destí segur”.
Com a exemple, la formació recorda que amb relació al brot detectat a Formentera cinc dels vuit casos no tenien cap simptomatologia. A més, afegeix que, a petició de Sa Unió de Formentera, el PP va registrar el passat 27 de juliol al Parlament de les Illes Balears una Proposició No de Llei (PNL)
amb aquesta mateixa petició.

Proves PCR en origen
Per últim, Sa Unió també demana al Govern de les Illes Balears i a les administracions competents “que s’exigeixi fer una prova de PCR -o de similar eficàcia- per detectar covid-19 a tots els viatgers en destinació a Balears en el lloc d’origen i pocs dies abans de viatjar”. Tot això, perquè avui en dia no hi ha cap restricció perquè viatgers que vénen d’algunes regions amb una alta casuística d’infeccions pel virus de la covid-19 arribin a l’illa de Formentera.
També perquè amb aquesta mida s’evitaria el trànsit de persones infectades i, conseqüència, es podrien evitar situacions de risc de contagi a aeroports, ports, mitjans de transport, establiments de comerç o hostaleria.
Aquesta demanda s’ha reforçat en les darreres setmanes per part d’especialistes, organitzacions i col·lectius sanitaris, col·lectius empresarials, institucions públiques i privades, partits polítics, sectors de la població i el Col·legi de Metges de les Illes Balears.

Compartir

PROGRAMES