TOP
Un tros d’una de les embarcacions abandonades a s’Estufador.

S’Estufador: Barques abandonades, bidons plens de combustible i plàstics

L’entitat ecologista Qué Celeste ha compartit a través de les xarxes socials unes fotografies que revelen l’estat de brutor i degradació del litoral de la Mola, concretament a la zona de s’Estufador i ses Pesqueres Altes. Les imatges són del passat cap de setmana, i com ja havia informat fa setmanes Qué Celeste, a l’àrea segueixen almenys dos barques que mostren un avís de la Guàrdia Civil perquè no siguin manipulades.
Aquestes embarcacions, que tenen inscripcions en àrab i són del tipus que s’empren en les arribades irregulars, es troben a la zona des del passat setembre, tal com mostra el procés de degradació que provoca que la fibra de les barques es vagi esmicolant a trossos petits que queden repartits pels voltants.

Una de les barques abandonades a s'Estufador.

Una de les barques abandonades a s’Estufador.

A més, segons expliquen els voluntaris de Qué Celeste, hi ha indicis per pensar que prop de la costa hi ha submergides altres embarcacions d’aquestes característiques que haurien set enfonsades expressament durant les arribades irregulars.

Risc d’incendi
Els voluntaris de Qué Celeste també han documentat la presència de les restes de motors fora borda així com de diversos bidons que estan abandonats i amb desenes de litres de combustible en el seu interior.

Un dels bidons plens de combustible.

Aquest material inflamable es troba, pocs dies abans de l’1 de maig, quan comença la temporada d’alt risc d’incendis, a escassos metres d’una zona boscosa inclosa en la Xarxa Natura 2000 amb les figures de protecció LIC (Lloc d’Interès Comunitari) i ZEPA (Zona d’Especial Protecció d’Aus) i on a més, hi ha diversos habitatges disseminats.
El portaveu de Qué Celeste, Mikel Gabarain, ha declarat a Ràdio Illa que ha informat al Consell de Formentera sobre aquesta situació i juntament amb altres voluntaris de l’entitat, s’ha ofert per guiar als efectius insulars per localitzar els bidons i les barques abandonades per procedir a la seva retirada.
Des del Consell s’ha informat Ràdio Illa que les restes de les embarcacions estan sota causes judicials i correspon a la Guàrdia Civil la seva retirada. La institució insular també ha afirmat que s’ha instat a l’institut armat a retirar aquestes embarcacions de s’Estufador.

El precedent de la vaca i l’SDDR
Gabarain ha subratllat el contrast entre la realitat de s’Estufador i la d’altres àrees més exposades al turisme i en aquest sentit ha recordat que fa poques setmanes aparegué una vaca morta as Trucadors, en ple Parc Natural de ses Salines, i en poques hores fou retirada.

Microplàstics a s’Estufador.

Qué Celeste també ha indicat que a més d’aquests residus voluminosos la zona està “plagada” de microplàstics i plàstics, especialment de botelles, una realitat que segons aquesta entitat ecologista, convida a reflexionar sobre la necessitat d’implantar a Formentera el Sistema de Dipòsit Devolució i Retorn d’Envasos (SDDR).
En l’acció de neteja del passat cap de setmana a s’Estufador es recuperaren vuit bosses grans de fems i una roda gran de motocicleta, cosa que representa una quantitat aproximada d’uns 200 quilos de brutor. Aquesta porció del litoral formenterer tendeix a acumular molts residus arrossegats per la mar, de fet, des de setembre, Qué Celeste ha realitzat sis neteges en aquest espai.

Compartir

Comentaris (1)

  • Finselsous

    Gràcies autoritats per no retirar les Pateres del litoral . Ara s’han desfet en milions de troçets de fibra impossibles de retirar. Que ecos que som! Bravo!

Ho sentim, el formulari de comentaris està tancat en aquest moment.

PROGRAMES