TOP

El Govern demana el parer de la ciutadania per afrontar el canvi climàtic i la transició energètica

El Govern ha presentat avui a Formentera l’esborrany del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic que està confeccionant per tal de poder donar forma al full de ruta de desplegament de la Llei de canvi climàtic i transició energètica.

Amb aquesta trobada s’ha continuat amb el procés de participació ciutadana al Pla impulsat des de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica i que té com a objectiu que la ciutadania hi pugui participar en la confecció amb aportacions de primera mà.

Objectiu de les reunions
Amb aquestes reunions amb la ciutadania, continua el procés de participació que el Govern ha iniciat en les darreres setmanes amb els diferents col·lectius implicats en la transició energètica i en la lluita i adaptació al canvi climàtic. Cal apuntar que el vicepresident Yllanes, junt amb el director general Pep Malagrava, han mantingut reunions amb el comitè d’experts de les Illes Balears, representants del sector empresarial, el sector agrícola, els sindicats, el sector elèctric, el sector nàutic i pesquer, el sector de recerca i les entitats ecologistes. Així mateix, tant el vicepresident Yllanes com el director general d’Energia i Canvi Climàtic tenen previst reunir-se en els dies vinents amb els partits polítics balears.

L’objectiu d’aquestes reunions és poder conformar el full de ruta de les Illes quant al desplegament ampli de la Llei, ja que aquest Pla ha d’establir un marc transversal d’orientació i planificació dels objectius, les polítiques i les accions per complir amb la Llei de canvi climàtic i transició energètica, així com accelerar en la reducció d’un 40% les emissions contaminants a les Illes Balears fins al 2030.

El Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic
El Pla persegueix que per a l’any 2023 les Illes Balears tinguin les bases per a un model econòmic sostenible, descarbonitzat i resilient al canvi climàtic, fet que, segons el Govern, permetrà un creixement socialment just, intel·ligent i democràtic. Així, es pretén donar forma a la planificació de la política de transició energètica i canvi climàtic balear, de manera que es pugui donar compliment als compromisos que emanen de la Llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears.

L’esborrany del Pla ja va ser presentat al Consell Balear del Clima el passat 12 de maig i ha de preveure les mesures necessàries per a la reducció de gasos d’efecte hivernacle respecte al 1990 i avançar cap a l’autosuficiència més gran energètica en reduir el consum primari d’energia respecte al 2005, així com ampliar la potència de les energies renovables a la nostra comunitat i assegurar l’adaptació del territori i dels sectors econòmics als impactes del canvi climàtic.

Segons aquest Pla, el primer objectiu és reduir les emissions un 40% el 2030 per arribar a la neutralitat climàtica l’any 2050. Així mateix, la reducció del consum primari ha de baixar un 26% el 2030 i fins a un 40% el 2050. D’altra banda, el Pla preveu quotes quinquennals de penetració d’energies renovables, per tecnologies, a fi d’assolir progressivament els propòsits següents, definits com a proporció de l’energia final consumida al territori balear: el 35% per al 2030 i el 100% per al 2050. Aquestes fites s’hauran d’ajustar a les particularitats de cada illa.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES