TOP
Presentació de la nova temporada de vigilància de la posidònia. Foto: CAIB

Telèfon d’atenció i cartografia completa de les praderies, novetats de la nova temporada de vigilància de la posidònia

El director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, ha presidit aquest dimecres el Comitè Posidònia. Durant la trobada, s’han avançat les principals novetats de la nova temporada del Servei de vigilància de la posidònia que s’iniciarà de manera parcial el 15 de maig, amb dues embarcacions a Eivissa i dues més a Formentera, i que l’1 de juny ja comptarà amb tots els mitjans habituals arreu de l’arxipèlag; 5 embarcacions a Formentera, 5 a Mallorca, 3 a Eivissa i 3 a Menorca.

Cartografia de les praderies
Per a la campanya d’enguany, els usuaris de la mar comptaran amb noves eines que els ajudaran a complir amb més facilitat amb la prohibició de fondejar sobre posidònia. Així, ja està disponible la cartografia completa de les praderies de posidònia a les Illes Balears que s’ha sufragat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). L’elaboració de la cartografia ha set possible gràcies al projecte Atles submarí i es pot consultar al següent enllaç. En aquest web també es pot descarregar una aplicació informàtica que permetrà a l’usuari informar-se sobre si es troba en zona de fondeig permès, prohibit o regulat.
La cartografia iniciarà ara la tramitació, que inclourà un procés d’exposició pública abans de publicar-se al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB). En tot cas, aquesta cartografia serà una eina informativa perquè, en cap cas, s’imposaran sancions a partir de la cartografia, sinó que aquestes sempre van avalades per fotografies submarines on es constata la posició de l’àncora sobre la praderia.

Telèfon Posidònia
A més, i en el marc d’un altre projecte finançat amb l’ITS, Som Posidònia, es posarà en marxa el Telèfon Posidònia, una línia de comunicació directa a través de la qual es resoldran dubtes sobre la protecció de la posidònia i es podran transmetre suggeriments i propostes de tal manera que es pugui millorar l’atenció a la ciutadania.

Retirada de la posidònia
Pel que fa a la retirada de la posidònia de les platges, s’ha presentat una Guia de bones pràctiques que es remetrà a tots els ajuntaments costaners de l’arxipèlag i que està basat en la feina conjunta que s’ha fet amb municipis com Campos, Calvià o Manacor.

Xarxa de Monitoratge de la Posidònia
En relació amb els projectes sufragats amb el Fons Posidònia, tot i les dificultats motivades per la pandèmia, s’ha pogut avançar en alguns projectes d’educació ambiental i s’ha recuperat la Xarxa de Monitoratge de la Posidònia que entre 2016 i 2019 fou gestionada per la Direcció General de Pesca i Medi Marí gràcies a un projecte finançat per l’ITS.

Sentència sense repercussions
Durant el torn de preguntes, s’ha valorat la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que anul·la tres punts de dos articles en el marc d’un recurs d’impugnació a la totalitat del decret. En aquest sentit, Llorenç Mas ha valorat positivament la sentència, ja que “a efectes pràctics, no tendrà repercussions i, per tant, suposa una consolidació jurídica al gruix i a la filosofia del Decret”. Mas ha confirmat que la Conselleria, coincidint amb el criteri de l’Advocacia de la comunitat, no recorrerà la sentència.

Comitè Posidònia
El Comitè Posidònia és un òrgan creat arran de l’aprovació del Decret 25/2018 de conservació de la posidònia oceànica a les Illes Balears. Està format per trenta membres de diversos òrgans i entitats públiques i privades, entre els quals hi ha l’estat, diverses conselleries, Ports de les Illes Balears, els Consells insulars, les entitats locals, la Universitat de les Illes Balears, institucions científiques, entitats ecologistes, confraries de pescadors i el sector de la navegació d’oci. Les seves funcions són de deliberació, assessorament, proposta, seguiment i control en matèria de posidònia.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES