TOP
El ferri Nixe descarrega passatge i càrrega rodada al port de la Savina.

Tur: “No és una prioritat pel Govern instal·lar una estació de qualitat d’aire a la Savina”

Juan Pedro Yllanes, conseller balear de Transició Energètica, afirmà ahir en el Ple del Parlament, a pregunta de Sílvia Tur, que encara no s’ha decidit la ubicació dins de l’illa de Formentera de l’estació fixa de mesurament de qualitat de l’aire que el novembre de 2020 la cambra autonòmica aprovà que calia instal·lar a la Savina. Concretament la Proposició no de Llei aprovada en el Parlament el 24 de novembre de 2020 indica, en el seu punt 4: “Complir el Reial Decret 102/2011, de 28 de gener, relatiu a la millora de la qualitat de l’aire instal·lant una estació permanent de mesura de la qualitat de l’aire a la zona més adient del port de la Savina”.

“Altres ubicacions”
Yllanes ha admès que “és cert que tenim el mandat parlamentari de fer aquesta instal·lació permanent de mesurament de la qualitat de l’aire” si bé no ha atès el contingut literal de la proposta votada a la cambra i ha afirmat que calia instal·lar l’estació “a Formentera” per després afegir que “el port de la Savina és una opció”, donant a entendre que hi havia altres ubicacions alternatives. El conseller d’Unides Podem ha argumentat que “els tècnics de la conselleria proposen altres ubicacions més òptimes per l’aprofitament de la instal·lació i estem treballant amb el Consell de Formentera precisament per localitzar aquest lloc perfecte per a la instal·lació fixa d’una estació de mesurament de la qualitat l’aire”.
Des del Consell s’ha informat que el Govern ha contactat per abordar aquest assumpte i s’ha assenyalat que la competència és de l’administració autonòmica i per tant és l’executiu balear qui ha de concertar amb l’Autoritat Portuària de les Balears (APB) l’indret on situar l’estació en el port de la Savina. Fonts de la institució insular han agregat que “des del Consell col·laborarem en el que faci falta perquè s’instal·li l’estació.”

“És de sentit comú”
En la seva rèplica, la diputada per Formentera ha recriminat al Govern que encara no s’hagi decidit la instal·lació d’una estació permanent de mesurament de qualitat de l’aire a la Savina, malgrat que el Parlament ho aprovà fa més de mig any. A més, Tur ha subratllat que “és de sentit comú” que “el problema de les emissions de diòxid de nitrogen, diòxid de sofre i diòxid de carboni, fruit del trànsit marítim i també de l’arribada de vehicles es produeix a la Savina...”. La representant de GxF, PSOE i EU ha recordat que és a la Savina “on s’han detectat nivells preocupants [d’emissions de gasos] en temporada baixa”. Tur ha conclòs: “Si això no és raó suficient per donar compliment a un compromís que vostès tenen, no enganyin, digui-ho públicament: no volem posar una estació de qualitat de l’aire a la Savina”. En declaracions a Ràdio Illa, Tur ha comentat la seva intervenció d’ahir i ha destacat que “no és una prioritat pel Govern instal·lar una estació a la Savina”. A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Sílvia Tur.

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES