TOP
Algunes instàncies responsabilitzen la posidònia de constituir un impediment que resta atractiu a la capacitat de despertar l’interès dels visitants. Arxiu

Un informe corrobora que la retirada de posidònia contribueix al retrocés del litoral

Un informe de la Conselleria balear de Medi Ambient alerta que la retirada massiva de posidònia està contribuint a la reculada del litoral. Així, les actuacions encaminades a eliminar la presència d’aquesta planta aquàtica, endèmica de la nostra Mediterrània, han contribuït al fet que la superfície d’arenal vagi perdent extensió, en concret 14 metres de mitjana des de l’inici del boom turístic a la nostra comunitat.

“Poc atractiva”
L’estudi, que ha estat finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible, se centra en el cas concret del litoral de la zona des Trenc- és Salobrar, a la localitat Mallorquina de Campos, i els seus autors aposten pel manteniment de la posidònia en aquest paratge, contràriament al criteri que s’ha anat sostenint des d’altres instàncies, responsabilitzant a aquesta vegetació marina de constituir un impediment que, suposadament, resta atractiu a la capacitat dels municipis costaners de despertar l’interès de possibles visitants.

Reducció de l’arenal
L’informe de Medi Ambient valora les qualitats de la posidònia com a barrera natural que impedeix els desplaçaments de l’arena dipositada en el fons de la mar i a la vora de la platja i cita que entre 1956, any en què els efectes del desenvolupament de la indústria turística balear van començar a fer-se tangibles, i 2021, la platja des Trenc ha perdut una mitjana de 14 metres en benefici del domini costaner.
Al mateix temps, l’arenal s’ha vist reduït en uns 24 centímetres anuals en el transcurs del període que arrenca el 1979, coincidint amb una època de fort creixement de la demanda vacacional a Balears.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES