TOP

El Centre Gabrielet acollirà una exposició en homenatge als 50 anys de la Fundació Vicente Ferrer

En el marc dels actes de celebració dels 50 anys de treball a favor de la dignitat, el canvi i la igualtat, el Centre Artesà de Formentera Antoni Tur “Gabrielet” acull el proper divendres 20 de setembre l’acte d’inauguració de l’exposició “Mata Ombres” i la posterior trobada de Moncho Ferrer, director de programes de la Fundació Vicente Ferrer a l’Índia, amb els col·laboradors de l’illa.
La Fundació ha preparat una trobada adreçada als col·laboradors de Formentera, a qui vol donar expressament les gràcies pel seu compromís continuat durant tot aquest temps. “Som molt conscients –ha explicat Isabel Pizá, delegada de la Fundació a les Illes Balears- que aquest mig segle de treball a favor de la dignitat, el canvi i la igualtat no hagués estat possible sense la seva ajuda”. Per aquest motiu, en aquesta inauguració, tot i que està oberta al públic en general, els col·laboradors hi tindran un protagonisme especial. “Vicenç Ferrer –ha afegit- ens va deixar com a llegat el poder de l’acció. Avui, gràcies l’impuls de tots, més de 3 milions de persones han escapat de la pobresa crònica i afronten el futur amb esperança”.

“Mata Ombres”
Més de 21 artistes plàstics i visuals de les quatre illes, entre ells el formenterer Enric Riera, s’han unit en aquesta acció artística sense precedents que vol donar veu als membres de les comunitats vulnerables i excloses del sud de l’Índia i promocionar l’art com una eina de transformació social. En un sentit figurat, els artistes balears es proposen, a través de les seves creacions, “matar les ombres”. I aquest és, precisament, el petit miracle de la transformació social: eradicar la fosca amb la llum i els colors. El concepte “Mata Ombres” fa referència a un dels estigmes que encara pesen damunt les castes desfavorides condemnades a romandre a la base de la piràmide del rígid sistema social de l’Índia. Són els més pobres, els marginats, els sense veu. Són les ombres de la societat.
Amb l’objectiu de recuperar la dignitat d’aquestes comunitats desfavorides varen començar a treballar el Vicente i l’Anne Ferrer l’any 1969, impulsant un canvi des de dintre, creant conjuntament les eines necessàries per al seu desenvolupament. A l’actualitat, l’aposta de la FVF és la de seguir lluitant per tal que les comunitats discriminades portin el timó del seu propi destí, consolidant una nova generació amb més autoestima i consciència dels seus drets.
A més a més, la iniciativa enllaça les Balears amb l’Índia, dos territoris molt distants geogràficament, però units per la solidaritat que mantenen els ciutadans de les illes mediterrànies amb els col·lectius desfavorits del país asiàtic. Balears fou un dels primers indrets de l’Estat on fa 20 anys es va posar en marxa la FVF i avui és la comunitat autònoma que concentra un major número de col·laboradors per habitant.
Finalment, Mata Ombres uneix dos conceptes: “Art” i “Cooperació” per tal de donar a conèixer tant l’activitat artística que es produeix a les Illes Balears com l’acció de lluita contra la pobresa extrema que impulsa la FVF.

Dignitat, canvi i igualtat
Per la seva banda, Moncho Ferrer s’ha mostrat il·lusionat amb la seva vinguda a Formentera i ha explicat la visió de la Fundació pels propers anys. “Volem continuar sent una organització referent en el camp del desenvolupament, ampliant els nostres horitzons i posant en marxa nous projectes a nous territoris. Facilitar l’accés a l’educació, la sanitat, l’aigua i l’habitatge; i garantir la igualtat d’oportunitats per a tothom. Aquest és el veritable motor del canvi, una idea de futur amb oportunitats per a tothom”.
Pizá ha conclòs explicant que “celebrem els 50 anys amb la mirada posada a tota la feina que ens espera perquè en el desenvolupament humà no hi ha descans; no hi pot haver descans mentre hi hagi persones que pateixen. Avui podem assegurar que la revolució silenciosa que el nostre fundador va impulsar ha canviat el destí de milions de persones a l’Índia. La llavor de la transformació la sembren cada una de les persones que col·laboren amb la Fundació arreu de l’arxipèlag, que amb el seu compromís i la seva solidaritat la fan possible”.

50 ANYS FUNDACIÓ VICENTE FERRER
Dia: Divendres, 20 setembre
Hora: 20.00 hores
Lloc: Centre Artesà de Formentera Antoni Tur “Gabrielet”
Av. Porto Saler de Sant Francesc

Amb la presència de:
Moncho Ferrer, Director de programes de la Fundació Vicente Ferrer a l’Índia
Antoni Torres, Comissari d’Art de “Mata Ombres”
Enric Riera, Artista de “Mata Ombres”
Isabel Pizá, Delegada de la Fundació Vicente Ferrer a les Illes Balears
Presenta l’acte:
Fanny Tur, investigadora i escriptora

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES