Els cinc de Mauthausen-Gusen

Des del passat divendres, el Butlletí Oficial de l’Estat recull el llistat dels assassinats als camps nazis. Es compleix així amb una de les iniciatives de la Llei de Memòria Històrica per a la reparació de les víctimes del nazisme.

A Formentera foren cinc les víctimes, amb noms i llinatges: Jaume Colomar Sanjuan, Miquel Costa Isera, Antoni Planells Guasch, Josep Riera Mayans i Jaume Roig Mayans. Aquests són els noms dels cinc formenterers que figuren entre els 4.427 espanyols assassinats als camps de concentració.

Tots els deportats formenterers van morir al camp de Mauthausen-Gusen el 1941 sense haver arribat cap d’ells a 30 anys. Duien el triangle blau dels apàtrides i els nazis els definien com a «rotspanier», rojos espanyols.

Mauthausen-Gusen fou un complex de dos camps de concentració i posteriorment també d’extermini prop de les localitats de Mauthausen i Gusen a l’Alta Àustria durant l’etapa d’ocupació d’Àustria durant el Tercer Reich alemany. Probablement fou el primer camp de concentració dels nazis que funcionà com a camp d’extermini des del començament de la Segona Guerra Mundial fins al seu alliberament el 5 de maig de 1945.
Abans de la Segona Guerra Mundial, la font de subsistència a Mauthausen eren les pedreres. Aquest fet va fer decidir Adolf Hitler a construir-hi un gran camp de concentració per fer servir els presoners com a mà d’obra fins matar-los d’esgotament, fred i gana.

About Author

Comments are closed.

background