Els no residents que siguin propietaris d’habitatges podran accedir amb el seu vehicle a l’illa

Una quarantena de persones a títol individual o en representació de 19 organitzacions assistiren ahir a la sessió del Consell d’Entitats per presentar la llei autonòmica que facultarà al Consell Insular a limitar l’entrada de vehicles a Formentera. En l’acte hi intervingueren els presidents del Consell i del Govern, Jaume Ferrer i Francina Armengol, els consellers de mobilitat insular i autonòmic, Rafa González i Marc Pons, així com la titular de Participació Ciutadana, Sònia Cardona.
Aquesta norma de rang autonòmic, la llei per la sostenibilitat mediambiental i econòmica per a l’illa de Formentera, hauria de rebre el vistiplau del Parlament a finals d’any, de manera que el Consell pugui aprovar a principis de 2019 el reglament que la desenvolupi.
D’aquesta manera, s’establirà, de cara a l’any 2019, un límit durant la temporada alta turística del número de motos i cotxes, tan siguin de residents com de la flota de lloguer o de visitants. Aquesta limitació es fixarà establint l’obligació a tots els vehicles de l’illa d’haver de circular i estacionar, durant el període regulat, amb una autorització especial que emetrà la institució insular.

Excepcions pels eivissencs i pels propietaris d’habitatges
El conseller balear de Mobilitat i Territori, Marc Pons, explicà que durant el període d’exposició pública de l’avantprojecte de llei, nou entitats han presentat al·legacions, entre elles, algunes navilieres, la Pime o la patronal de les empreses de lloguer de vehicles BALEVAL, a més dels consells de Formentera i el d’Eivissa i la Federació Socialista de l’illa veïna.

Pons assenyalà que s’han acceptat un 40% de les al·legacions, de manera que s’ha inclòs l’obligació de les navilieres d’informar i comprovar que es disposa de l’autorització per circular per Formentera, però en canvi, no hauran de denegar l’embarcament o el desembarcament. La llei també contempla una excepció pels vehicles de persones no residents propietàries d’un habitatge a l’illa. A més, s’establirà una quota separada per l’entrada de vehicles de residents a Eivissa, d’acord amb la xifra de residents a l’illa veïna que aquest estiu accedeixin a Formentera amb cotxe o moto. Així mateix, els eivissencs que facin feina a Formentera també gaudiran d’autorització.

D’altra banda, les sancions greus, que es poden interposar, per exemple, per circular sense l’autorització, augmenten fins als 10.000 euros. Entre les excepcions que ja contemplava l’avantprojecte de llei, destacam la que permetrà obtenir l’autorització per circular i estacionar a Formentera a les persones amb problemes de mobilitat acreditables. Rafa González ha indicat a Ràdio Illa que la limitació també afectarà el nombre màxim d’autoritzacions que pot obtenir cada resident a Formentera, “en la línia del que ja passa en les zones d’aparcament regulat”. El conseller ha assenyalat que les persones amb reserves d’allotjament a Formentera no gaudiran de cap privilegi a l’hora d’obtenir l’autorització per circular i que, d’altra banda, per concedir les autoritzacions es prioritzaran als vehicles elèctrics i híbrids enfront dels de motor de combustió convencional.

About Author

Comments are closed.

background