Formentera, segona illa en el rànquing de peixos rars

Aquesta setmana s’ha presentat l’actualització del Registre de Dades de Peixos Rars (DAPERA), una base de dades creada pel Servei de Protecció d’Espècies el 2015 que recull observacions de peixos rars a l’arxipèlag balear.

Es consideren ‘peixos rars’ aquells que no són habituals a les nostres aigües, però també aquells d’espècies comunes que registren mides o pesos extraordinaris. Des de la seva creació, s’han recollit dades de 38 espècies diferents. La majoria, un 69%, foren registrades a Mallorca, mentre que Formentera, essent l’illa més petita de l’arxipèlag, ocupa el segon lloc amb un 17% del global de les troballes. A molta distància hi trobem ja Eivissa, amb un 8% i Menorca, amb el 6%.

Alguns exemples de peixos registrats al DAPERA són un peix globusDiodon hystrix, de 7,8 kg que fou capturat el 2016 a Es Castell o una llampuga, Coryphaena hippurus, de 64 kg, pescada a Cala Santanyí el mateix any.
Des de la Conselleria Balear d’Agricultura, Pesca i Alimentació es demana la col·laboració ciutadana per a donar un nou impuls a aquesta ferramenta, encara força desconeguda. L’objectiu és millorar la informació disponible, sobretot de peixos sense interès comercial, alguns dels quals es troben amenaçats com a espècie. Així, hi ha un gran interès a recollir dades d’espècies noves a la Mediterrània, com les lessepsianes, que arriben des de la mar Roja a través del canal de Suez, o d’altres que es consideren que són fruit de l’increment del trànsit marítim o el canvi climàtic.

About Author

Comments are closed.

background