La reparació del cable submarí permet apagar la turbina de Ca Marí

L’avaria en el cable número 1 dels dos que connecten el sistema elèctric de les Pitiüses ja s’ha reparat, segons ha informat Red Eléctrica de España (REE) a Ràdio Illa. El passat 14 de setembre una de les connexions deixà de funcionar, segons informà Red Eléctrica, a causa d’una «agressió externa» en el tram submarí del cable, prop de l’Espalmador. Ara bé, en aquesta ocasió no es produí cap apagada com la que va ocórrer quan una àncora va rompre un dels cables l’estiu de 2015.
Fonts de Red Eléctrica han confirmat que l'»agressió externa» al cable ha set denunciada a les autoritats a l’espera que els tribunals o Salvament Marítim puguin aclarir qui n’ha estat el responsable i si ha estat causada per un fondeig incontrolat.
Per abordar la reparació, Red Eléctrica ha invertit mig milió d’euros en unes feines en què han operat dos embarcacions especialitzades i en què s’ha hagut de comptar amb bussos professionals per elevar i reparar el tram avariat.

El cable funciona, la turbina calla
La demanda elèctrica de Formentera durant els darrers 20 dies s’ha satisfet amb l’altre cable que no fou danyat i amb la generació energètica des de la subestació de Ca Marí, concretament amb el funcionament dels grups electrògens i de la turbina. Aquesta darrera instal·lació, que provoca importants molèsties als veïns, que es queixen de la remor i els fums, funciona amb dièsel, data dels anys seixanta i és la més antiga d’Espanya encara en funcionament. Coincidint amb la reparació del cable, des del dia 3 d’octubre la turbina ja no està engegada, si bé els grups electrògens tenen autorització per funcionar fins al 15 d’octubre i també generen importants malestars en forma de contaminació ambiental i acústica als residents de Ca Marí.

About Author

Comments are closed.

background