TOP
Advoquen perquè Formentera esdevingui la primera illa residu zero de la Mediterrània.

40 Entitats donen suport a la implantació del SDDR a Formentera

Desenes d’entitats d’àmbit balear, estatal i europeu han signat un comunicat en què defensen que el sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos (SDDR) és el sistema necessari per aconseguir que Formentera esdevingui la primera illa residu zero de la Mediterrània i el primer territori de l’Estat on s’implanti aquest sistema.

Entre les entitats signants del comunicat hi ha persones, empreses i organitzacions veïnals i ecologistes de Formentera, així com entitats de balears com el GOB i Fundació Deixalles, les entitats que conformen l’Aliança Residu Zero (Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, Retorna, Rezero i Surfrider Foundation) i les entitats europees de Zero Waste Europe i Break Free From plastic.

Aquest suport contrasta amb les reticències expressades per la Pimef i els comerciants de Formentera, que a mitjan febrer van manifestar el seu desacord amb relació a la implantació de la prova pilot d’aquest sistema de dipòsit a la nostra illa, tot i que amb posterioritat, van acceptar Formar part de la mesa de treball sobre l’establiment d’aquest pla pilot a Formentera.

Percentatges de recuperació del 80-90%
L’SDDR de begudes és un instrument en el qual s’associa un valor econòmic (dipòsit) a cada envàs de cervesa, refrescos, sucs i aigua per tal d’incentivar que aquest sigui retornat pel consumidor evitant l’abandonament de llaunes, ampolles i brics, així com incrementant els nivells efectius de recollida selectiva i reciclatge.
En retornar els envasos buits, les persones consumidores recuperen els dipòsits abonats prèviament. El Sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos permet obtindre percentatges de recuperació del 80-90%, mentre que amb el sistema actual no s’ha superat el 25%.
La llei balear de residus i sòls contaminats i la nova llei estatal de residus aprovada la setmana passada aposten per la implantació d’aquest sistema.

Formentera, al capdavant de la lluita per la mitigació del canvi climàtic
Fa molts anys que Formentera treballa per ser i mostrar-se com una illa capdavantera en l’estratègia per fer front a l’emergència climàtica. En l’àmbit mediterrani, ha estat una illa pionera en diverses mesures, com ara la retirada de les bosses de plàstic d’un sol ús; la implantació de la recollida d’orgànica porta a porta al sector Horeca; la regulació del fondeig d’embarcacions recreatives per protegir les praderies de posidònia; la regulació
d’entrada de vehicles, i la regulació d’estances turístiques i places hoteleres, amb limitació de places i requeriments de prevenció de residus i estalvi d’aigua i energia.

Gràcies a aquesta tasca, Formentera ha esdevingut un referent per a molts altres territoris. I per això, avui dia reuneix les condicions ideals per esdevenir la primera illa residu zero de la Mediterrània.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES